Hlavní obsah

Film o Mohamedovi, který rozpoutal protesty, natočil koptský křesťan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Kopt z jižní Kalifornie Nakoula Basseley Nakoula je klíčovou postavou za protimuslimským snímkem, který vyvolal násilí proti americkým ambasádám na Blízkém východě. Napsala to agentura AP s odvoláním na americké představitele. List The Los Angeles Times ve čtvrtek uvedl, že další důležitou postavou je i další egyptský emigrant, šéf křesťanské charitativní organizace Media for Christ Joseph Nassralla Abdelmasih.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Největší protesty vyvolal film v Egyptě

Článek

AP cituje policejní zdroj, podle něhož americké úřady došly k závěru, že pětapadesátiletý Nakoula je za snímkem Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů). Čtrnáctiminutový klip z filmu umístěný na Youtube vyvolal násilné protiamerické protesty.

Podle zmíněného policejního zdroje je Nakoula spojen s osobou Sama Bacileho, jenž měl být scénáristou a režisérem filmu. Postupně se však ukázalo, že Bacile je pseudonym. Americká média zjistila, že jeho telefonní číslo je do domu v Cerritos na předměstí Los Angeles, kde žije Nakoula.

Bacile původně AP v telefonickém rozhovoru řekl, že je Žid z Izraele, ale další lidé spojení s filmem tvrdili, že takové prohlášení neodpovídá skutečnosti. Postupně přibývalo důkazů, že za filmem je koptský křesťan Nakoula, který má pochybnou minulost, uvedla AP. Koptové jsou Egypťané, kteří v minulosti přijali křesťanství.

Nakoula jí ve středu řekl, že snímek logisticky zabezpečoval, ale nerežíroval ho. Nakoula také zavolal losangeleskému koptskému biskupovi Serapionovi a zcela popřel svůj podíl na filmu. Losangeleská koptská diecéze vydala v obavě z odvety vůči Koptům prohlášení odsuzující snímek a popírající jakoukoli koptskou vazbu na něj.

Film se do centra pozornosti dostal právě v Egyptě, když byl trailer zveřejněn na  internetu v arabštině. Šířili jej Koptové, kteří byli v posledních měsících v Egyptě terči útoků radikálních muslimů.  [celá zpráva]

Nakoula Basseley Nakoula má pochybnou minulost, v roce 2010 byl odsouzen k 21 měsícům vězení za bankovní podvody. Byl podmínečně propuštěn v červenci 2011, krátce před tím, než se film natáčel.

Už v roce 1997 byl odsouzen k ročnímu vězení kvůli tomu, že u něj byl nalezen amfetamin.

Druhý Kopt v pozadí

The Los Angeles Times ve čtvrtek napsal, že další klíčovou postavou byl Joseph Nassralla Abdelmasih, který je stejně jako Nakoula přistěhovalcem z Egypta. Abdelmasih je šéfem křesťanské organizace Media for Christ, která získala povolení k natáčení filmu v srpnu 2011, uvedl americký list.

Podle něj Nakoula platil herce a poskytl svůj dům k natáčení. I další média píší o tom, že dveře Nakoulova domu nápadně připomínají dveře, které se objevily ve filmu.

Herci, kteří se na filmu podíleli, již ve středu vydali prohlášení, že je producenti filmu oklamali. V klipu je patrný dodatečný dabing, kde jsou slova vložena doprostřed filmových sekvencí.[celá zpráva]

Herečka Cindy Leeová-Garciová, která se objevila v klipu, řekla, že loni přišla na casting k filmu s názvem Desert Warrior. Nevěděla, že by mohl být protiislámskou propagandou a o proroku Mohamedovi nebo muslimech v něm nebylo nic. V klipu na Youtube je její postava přemluvena a hovoří o Mohamedovi.

Podle amerického listu se zdá, že Abdelmasih i Nakoula se od čtvrtka skrývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám