Hlavní obsah

Bílý dům měl na stole několik varování před útoky 11. září 2001, ale nevěřil jim

New York

Bývalý americký prezident George Bush mladší údajně v roce 2001 věděl o hrozícím teroristickém útoku mnohem více, než se dosud uvádělo. Ve své nové knize to na základě dosud utajovaných bezpečnostních svodek pro tehdejšího šéfa Bílého domu tvrdí americký autor literatury faktu Kurt Eichenwald.

Foto: Eric Draper/Handout, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Bush podle něj od jara dostával početná varování. Měl je tedy k dispozici měsíce před útokem teroristů na Spojené státy 11. září 2001.

Dosud se vědělo pouze to, že Bush obdržel 6. srpna 2001 varování před rizikem představovaným Usámou bin Ládinem a jeho teroristickou sítí Al-Káida.

Zpravodajský materiál byl nadepsaný slovy: "Bin Ládin: Rozhodnutý zaútočit ve Spojených státech". Americká vláda dokument zveřejnila v roce 2004 po nátlaku komise vyšetřující události z 11. září. Bílý dům přitom tvrdil, že materiál nebyl varováním, ale pouze zhodnocením dosavadní historie Al-Káidy.

Americká administrativy podle Eichenwalda ignorovala řadu varování, jež do Washingtonu začala proudit od jara roku 2001. Například 1. května zaslala Ústřední zpravodajská služba CIA do Bílého domu zprávu upozorňující na přítomnost skupiny v USA chystající teroristickou operaci. V červnu pak Bush dostal varování, že hrozba je "bezprostřední".

Foto: Profimedia.cz

Věže Světového obchodního centra v New Yorku po útoků teroristů z Al-Káidy 11. září 2001.

Vládní činitelé ale zprávám nevěřili. Bin Ládin podle nich blufoval, aby odlákal pozornost americké vlády od Iráku. Neokonzervativci vládnoucí ve Washingtonu podle Eichenwalda považovali tamní režim diktátora Saddáma Husajna za mnohem větší hrozbu. Nevěnovali přitom pozornost námitkám zpravodajců, že spolupráce islamistického šéfa teroristické sítě a sekulárního iráckého režimu je nemyslitelná.

Bílý dům přesto ignoroval i další varovné zprávy zpravodajských služeb, uvedl Eichenwald. Na konci června se podle něj například Bush v každodenní svodce mohl dočíst, že plánované útoky budou mít "dramatické následky" včetně "početných obětí". Na konci července pak zpravodajci informovali o tom, že akce teroristů byla odložena o několik měsíců. Bush měl pocit, že informace jsou nedostatečné, a požádal CIA o podrobnější analýzu Al-Káidy. Šlo o materiál, který mu tajná služba dodala 6. srpna.

Eichenwald si v závěru svého článku klade otázku, zda se útokům z 11. září 2001 dalo zabránit, pokud by Bushův tým na naléhavá varování reagoval jinak. "Nikdy se to nedozvíme. A to je možná ze všeho vůbec nejmučivější skutečnost," uvedl spisovatel, který o svých zjištěních informuje ve své nové knize "500 dní: Tajemství a lži ve válkách proti terorismu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám