Hlavní obsah

Obama si řekl o další čtyři roky v Bílém domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlotte

Americký prezident Barack Obama přijal v noci na pátek středoevropského času nominaci demokratů na prezidenta. V listopadových volbách se utká s Mittem Romneym. Obama si na sjezdu v Charlotte v Severní Karolíně důrazně řekl o další čtyři roky v Bílém domě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obamu na sjezdu demokratů podpořil zpěvák Marc Anthony, herečka Scarlett Johanssonová nebo David Grohl z Foo FightersVideo: Reuters

 
Článek

Američané podle něj mají na vybranou mezi dvěma fundamentálně odlišnými vizemi. Buď se s ním vydají na nesnadnou cestu k lepší budoucnosti, anebo půjdou s republikány, kteří prý zvrátí pokrok dosažený za jeho vlády.

"Pokud věříte, že naše krajina může být posetá novými podniky a továrnami, že naši budoucnost může pohánět nová energie, že nové školy poskytnou tomuto národu snílků žebříky k příležitostem, pokud věříte v zemi, kde každý dostane spravedlivou šanci, každý se na ní spravedlivě podílí a každý hraje podle stejných pravidel, pak potřebuji, abyste letos v listopadu volili," řekl Obama.

Foto: Philip Scott Andrews, Reuters

Barack Obama objímá svou ženu Michelle

Šéf Bílého domu ve své řeči opakovaně kritizoval republikány a jmenovitě i Romneyho. Vytknul jim například, že jdou na ruku velkým těžařským firmám, anebo že chystají nezodpovědné daňové úlevy pro bohaté, které jen zvýší zadlužení země. "Necítíte se ráno dobře? Vezměte si dva daňové škrty," ironizoval Obama republikánské ekonomické návrhy.

S Romneym hrozí éra přešlapů

Romneyho i jeho kandidáta na viceprezidenta Raula Ryana kritizoval, že nemají zkušenosti se zahraniční politikou. Romneymu připomenul například jeho cestu na olympiádu v Londýně, kde se republikánskému kandidátovi podařilo urazit hostitele.

Podle Obamy tak prý hrozí návrat éry přešlapů, poznamenal šéf Bílého domu v narážce na svého předchůdce George Bushe. Američané by si měli vybrat jeho, protože jeho schopnosti již poznali.

Prezident v této souvislosti připomněl, že splnil slib a ukončil válku v Iráku. Zmínil také oslabení teroristické sítě Al-Káida včetně zabití jejího šéfa Usámy Bin Ládina. Obamovi se prý také podařilo utužit spojenectví po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám