Hlavní obsah

Sedmiletá Američanka se nakazila dýmějovým morem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocky Mountains

Sedmiletou Sierru Jane Dowingovou v nemocnici v americkém Coloradu léči s dýmějovým morem. Dívka se nebezpečnou nemocí, která si ve středověku vyžádala desítky miliónů lidských životů, nakazila, když pohřbívala mrtvou veverku. Nyní se již zotavuje, uvedla agentura Reuters a list Denver Post.

Sedmiletá Američanka se zotavuje z černého moruVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dívka přitom byla v kritickém stavu, měla horečku skoro 42 stupňů a mízní uzliny plné hnisu. Dostala se nejprve do rukou dětské lékařky Jennifer Snowové, která byla překvapena zvláštními symptomy:

„Kvůli způsobu, jak k tomu došlo, vysoké teplotě 42 stupňů, kousnutím od hmyzu, kontaktu s mrtvou veverkou a zduřeným mízním uzlinám jsem začala pátrat a našla jsem zprávu o případu teenagera, který měl přesně stejné příznaky jako Sierra. Řekla jsem si, že by to mohla být yersinie a dýmějový mor. Okamžitě jsem volala doktorce Drummondové kvůli konzultaci.“

Hra o čas

Specialistka na infekční choroby Vendi Drummondová řekla, že sice nikdy neošetřovala pacienta s dýmějovým morem, ale že symptomy jasně odpovídají diagnóze. Proto nebylo možné dále ztrácet čas. Sierra mohla dostat septický šok, pokud by jí praskly mízní uzliny plné hnisu. Pokusili se její stav stabilizovat a převezli ji letecky do dětské nemocnice v Rocky Mountains. Tam dívce dali antibiotikum gentamicin, které je účinné pří nákaze morem, ale stav Sierry se zhoršil.

„Když použijete adekvátní léčbu včas, úmrtnost může být nízká, ale bylo už málo času,“ uvedla Snowová. Drummondová dodala, že doba pro účinnou léčbu skoro vypršela.

„Řekla jsem rodičům, že mám vždy naději, že se všechno obrátí k lepšímu,“ řekla Snowová, ale dodala, že je začala připravovat i na možnost, že to nemusí dopadnout dobře. Rodičům řekla, že „dívka je v kritickém stavu a že je ohrožena na životě“.

Po čtrnácti dnech se ale děvče zotavilo.

Dívka se nakazila od mrtvé veverky

Dívčina matka pak popsala, jak se dívka nakazila během pikniku: „Sierra našla mrtvou veverku a velmi ji to tížilo. Moc ji chtěla pohřbít. Byla částečně ohlodaná. Řekli jsme jí, aby se se od ní držela daleko. Ve chvíli nepozornosti se ale Sierra vrátila a pokusila se veverku pohřbít.“

Mršina přitom byla plná blech. Pět dní po pikniku dostala Sierra Jane vysokou horečku.

V USA se ročně nakazí morem asi pět až sedm lidí. Kvůli vysokému nebezpečí nemoci se s léčbou začíná okamžitě ještě před potvrzením nákazy při laboratorních testech.

Mor vyvolává gramnegativní bakterie Yersinia pestis. Mor má tři formy, dýmějový, septický a plicní. Dýmějový většinou přenáší blechy z hlodavců. Pokud není léčen, umírá na něj šedesát procent nakažených. Plicní se přenáší kapánkovou nákazou a v případě, že není léčen, umírá na něj 90 procent nakažených.

Severní i Jižní Amerika patří k oblastem, kde se na rozdíl od Evropy mor ještě vzácně vyskytuje. Nejhojnější je v Africe a v jihovýchodní Asii, například v Indii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám