Hlavní obsah

Obamová v emotivním projevu vyzvala Američany, aby zvolili jejího muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlotte

První dáma Spojených států Michelle Obamová na sjezdu demokratů v Severní Karolíně v úterý večer vyzvala Američany, aby do Bílého domu znovu zvolili jejího muže Baracka. Nynější prezident podle ní ještě musí udělat hodně práce.

Emotivní vystoupení Michelle Obamové za znovuzvolení jejího muže prezidentem USAVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Obamová v projevu na závěr prvního dne sjezdu vzpomínala na skromné začátky nynějšího prvního páru země. Obama podle ní jezdil v prorezlém autě a jeho největší chloubou byl konferenční stolek nalezený v popelnici.

Šéf Bílého domu podle ní i díky tomu dodnes rozumí problémům běžných lidí a prosazuje jejich zájmy. Obamová to ilustrovala na příkladu studentských půjček, se kterými se s manželem v mládí sami potýkali. "Byli jsme tak mladí, tak zamilovaní a tak zadlužení," řekla. "A proto Barack tolik bojoval za to, aby studenti dostali pomoc, a úrokové sazby byly nízké," dodala.

Politická témata se snoubila s lidskými

Její stále energetičtěji pronášený projev ale postupně opouštěl výhradně osobní rovinu a byl stále více politicky zabarvený. Připomenula, že Obama prosadil zdravotní reformu, ale i to, že se zasazuje například za práva žen. Prezident podle ní přitom nejedná z politického kalkulu ale osobního přesvědčení.

"Barack a já jsme byli pozvednuti rodinami, které nemají moc peněz ani hmotných statků, ale bylo jim dáno něco cennějšího -  bezvýhradná láska, neochvějná ochota se obětovat a šance dostat se na místa, o kterých si to nedovedli představit," řekla o voličích Baracka Obamy.

Foto: ČTK/AP

Michelle Obamová zdraví delegáty sjezdu demokratů.

První dáma ve svém zhruba dvacetiminutovém projevu na sjezdu ve městě Charlotte svého manžela líčila jako dobrého otce, který se vždy věnoval jejich dvěma dcerám. Vyzdvihla také jeho charakter. "Když se člověk stane prezidentem, nezmění ho to, ale ukáže to jeho skutečnou povahu," řekla.

Uvedla, že změny slibované před čtyřmi nelze dosáhnout přes noc a že jejímu manželovi toho ještě zbývá hodně udělat.

Obama by měl být oficiálně nominován ve čtvrtek.

Bez útoků na Romneyho 

Obamová ve své řeči republikánského protikandidáta Mitta Romneyho nijak nezmínila, v ostatních projevech na sjezdu ale jméno volebního soka jejího manžela zaznívalo často. Demokratičtí politici bohatému republikánskému kandidátovi vytýkali, že "nic nechápe", nerozumí problémům střední třídy a chce Spojené státy navrátit k politice, jež stojí za současnými hlubokými ekonomickými problémy země.

Reklama

Výběr článků

Načítám