Hlavní obsah

Tisíce návštěvníků Yosemitského parku mohou mít vážnou nemoc

– Washington • Aktualizováno

Až 10 000 turistů, kteří letos navštívili americký Yosemitský národní park, může být nakaženo nebezpečným hantavirem. Upozornilo na to v pátek americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle kterého už virus zavinil dvě úmrtí a čtyři lidé kvůli němu vážně onemocněli.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci Yosemitského národního parku

Článek

Turisté se zřejmě virem nakazili při spaní v chatách v jedné z oblíbených částí národního parku. Virus se na ně přenesl, když vdechli rozprášené výkaly nakažených myší, jež se v chatách objevily.

"Chaty navštívilo od 10. června do 24. srpna asi 10 000 lidí. Těmto lidem hrozí, že se u nich do šesti týdnů po návštěvě objeví příznaky nakažení virem," uvedlo CDC.

Vedení parku už kontaktovalo tři tisíce skupin, které v létě v chatách pobývaly. Upozornilo je na možnou nákazu.

Ta se začíná projevovat jako běžná chřipka, kdy lidé trpí bolestmi hlavy, horečkou a kašlem. Zároveň se ale objevují stále horší dýchací problémy, které mohou vést i ke smrti.

Chatky jsou nyní zavřeny, kemp ale funguje dál. Lidé rezervace na ubytování neruší, citovala BBC mluvčí yosemitského parku Kari Cobbovou. "V tuto chvíli je tu stejně lidí jako každý jiný pátek," řekla.

Yoshemitský národní park

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám