Hlavní obsah

Kolumbie jedná o příměří s levicovými povstalci

– Bogotá
Novinky,

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos potvrdil, že vláda vede rozhovory s největší povstaleckou skupinou v zemi, s levicovými Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), které zahájily boj v roce 1964. Zároveň nabídl mírová jednání i druhé nejsilnější guerillové skupině v zemi, Vojsku národního osvobození (ELN), uvedla agentura AP.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Kolumbijští policisté při potyčce s FARC

Článek

V televizi Santos uvedl, že „plní svou povinnost hledat mír“. Prezident neupřesnil, kdy ani kde se předběžná jednání mezi zástupci vlády a FARC konala. Podle místních médií ale bylo dohody o dalších jednáních dosaženo v pondělí v Havaně, napsala BBC. První kolo mírových rozhovorů se uskuteční 5. října v Oslu, uvedla jihoamerická televize Telesur. Pak se bude jednat v Havaně.

Foto: John Vizcaino, Reuters

Juan Manuel Santos

Latinskoamerická média už avizovala, že mezi hlavní cíle rozhovorů patří demobilizace povstalců, zastavení nepřátelských akcí a odevzdání zbraní. Výměnou za to se podle médií Bogotá zavázala, že povstalecké vůdce nevydá ke stíhání do jiné země.

Loni v srpnu tehdejší leader FARC Alfonso Cano řekl, že guerilla je připravena jednat o míru. FARC nabídku v březnu opakoval. V posledních letech utrpěla guerilla silné ztráty, když vládní vojska zabila nebo zajala její čelné představitele. Síly však mají stále 8000 lidí ve zbrani.

Boj s povstalci nekončí

Kolumbijský prezident dodal, že bez ohledu na postup mírových jednání budou vojenské operace proti povstalcům pokračovat "na každém centimetru území našeho státu".

Naznačil tak, že vláda nepřistoupí na podobný kompromis jako v roce 1999, kdy v rámci mírových jednání přenechala na jihovýchodě země FARC území o rozloze odpovídající Švýcarsku. To pak povstalci využili jako základnu pro útoky v dalších částech země.

"Poučili jsme se z minulých chyb a nebudeme je opakovat," prohlásil Santos.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Partyzán z FARC

FARC jsou nejstarší a největší ozbrojené hnutí v Kolumbii. Proti jejím vládám začaly bojovat v 60. letech minulého století, v posledních desetiletích se zapojily rovněž do obchodu s drogami. V současnosti má tato levicová gerila asi 9000 členů.

Jednání i s ELN

Santos nabídl mírová jednání také ultralevicovému uskupení ELN, které je s 3000 členy druhou největší povstaleckou organizací v Kolumbii. Leader ELN Nicolas Rodriguez uvedl, že je ochoten o míru jednat. Do dosažení konečné dohody ale nepřestanou v boji a budou dál unášet lidi a podnikat pumové atentáty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám