Hlavní obsah

Republikáni zahájili sjezd, kvůli bouři ho ale ihned přerušili

Tampa

V Tampě na Floridě začal v pondělí čtyřdenní nominační sjezd republikánské strany, který oficiálně potvrdí Mitta Romneyho jako jejího kandidáta na prezidenta. Šéf strany Reince Priebus akci prakticky okamžitě po zahájení kvůli tropické bouři Isaac ohrožující americké pobřeží Mexického zálivu přerušil do úterka, kdy sjezd vypukne naplno.

Foto: Jason Reed, Reuters

Šéf republikánů Reince Priebus

Článek

V pondělí tak Priebus pouze v prakticky prázdném sále arény Tampa Bay Times Forum pozdravil přítomné a představil "dluhové hodiny". Zařízení v reálném čase ukazuje, jak se během sjezdu zvyšuje zadlužení Spojených států. Kritika prudkého růstu státního dluhu za současného prezidenta Baracka Obamy a potřeba úsporných opatření patří k hlavním republikánským předvolebním tématům.

Podobná gesta stejně jako celý sjezd ale zatím zastiňuje tropická bouře Isaac, která se pohybuje po zhruba stejné trase jako tragický hurikán Katrina v roce 2005, a vyvolává proto v USA nepříjemné vzpomínky i předtuchy. Některé televizní stanice, například CNN či Fox News již proto ze sjezdu přesunuly některé své hvězdné moderátory do oblastí ohrožených bouří.

Sjezd, který patří k hlavním americkým vnitropolitickým událostem letošního roku, přesto poutá pozornost nejen amerických médií. Na místě je kolem 15.000 novinářů z celého světa. Republikáni se jejich prostřednictvím budou snažit přesvědčit o tom, že jsou dostatečně silní na to, aby v listopadových prezidentských volbách svrhnuli Obamu a po čtyřech letech se vrátili k moci.

Sjezdu se účastní téměř 2300 delegátů. Romney vystoupí v jeho samotném závěru ve čtvrtek večer místního času s projevem, ve kterém přijme nominaci strany na prezidenta a poprvé osloví voliče jako oficiální republikánský prezidentský kandidát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám