Hlavní obsah

Drama na kosmické lodi Gemini 8, zachránil ji Neil Armstrong

Zesnulý americký astronaut Neil Armstrong bude navždy spojován s letem Apolla 11 na Měsíc. V červenci 1969 se stal prvním člověkem, který vystoupil na povrch jiného vesmírného tělesa. Své mimořádné kvality však prokázal už dříve, kdy dokázal zachránit kabinu kosmické lodi Gemini 8, i za korejské války jako pilot Pantheru.

Foto: ČTK

Neil Armstrong na snímku z roku 2011

Článek

Cílem letu Gemini 8 bylo v březnu 1966 poprvé testovat spojení dvou kosmických lodí. Pilotovaná kosmická loď Gemini 8, jejíž posádku tvořili Neil Armstrong a David Scott, se měla spojit s nepilotovaným posledním stupněm rakety Agena TV-8. To se povedlo, po spojení ale začala obě tělesa stále rychleji rotovat.

Armstrong si ale zachoval chladnou hlavu, dokázal snížit frekvenci rotace na úroveň, kdy bylo možné Gemini 8 oddělit. Ani pak však problémy neskončily, protože se ukázalo, že potíž byla na straně Gemini 8, jíž se zasekla jedna z manévrovacích trysek. Armstrong pomocí ostatních trysek dokázal loď stabilizovat, protože k tomu ale použil i trysky motorů v přídi používané pro návrat, musel jej okamžitě zahájit, aby mu nechybělo palivo. Zrušena proto byla i Scottova kosmická vycházka .

Po jedenáctihodinovém letu oba astronauti přistáli v Tichém oceánu, a ne v Atlantiku, jak bylo původně plánováno.

BEZ KOMENTÁŘE: Armstrong vztyčil na Měsíci vlajku USA jako první

Přetížení při rotaci přitom bylo tak velké, že se blížilo hranici, kdy člověk ztrácí vědomí. Příčinou zaseknutí ventilu byl zřejmě výboj statické elektřiny.

S Agenou TV-8 se pak spojila loď Gemini 10.

Katapultování v Koreji

Schopnost rychle řešit krizové situace prokázal Armstrong už za Korejské války, kde létal s tryskovým letounem amerického námořnictva F-9F Panther nejprve jako stíhač u squadrony VF-51 a pak s ním podnikal útoky na pozemní cíle. V září 1951 při nízkém letu nad nepřátelským územím mu drát usekl konec pravého křídla. Armstrong dotáhl stroj nad oblast ovládanou Američany a až pak se katapultoval u letiště K-3. Dopadl do rýžového pole.

V roce 1962 vstoupil do kosmického programu a létal na raketoplánu X-15, pro který vymyslel novou techniku přistávání po spirále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám