Hlavní obsah

Kvůli názorům na znásilnění čelí kongresman výzvám, aby odstoupil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský kongresman Todd Akin čelí výzvám, aby nekandidoval na podzim do Senátu za Missouri, uvedly stanice BBC a CNN. Důvodem je jeho nedělní vyjádření, že potrat by neměl být povolen ani v případě znásilněných žen, protože ty většinou neotěhotní. Podle něj se ženské tělo dokáže bránit a v případě „legitimního znásilnění“ žena většinou neotěhotní.

Foto: Reuters

Todd Akin

Článek

Na Akina se snesla bouře kritiky i ze strany jeho republikánských kolegů. Senátoři Massachusetts a Wisconsinu Scott Brown a Ron Johnson ho vyzvali, aby neusiloval o křeslo v Senátu. „Jsem přesvědčen, že Akinovo prohlášení je natolik za hranicemi, že by měl rezignovat na nominaci do Senátu za Missouri,“ řekl Brown. Johnson dodal, že by měl kvůli svým „hanebným a neomluvitelným“ výrokům odstoupit pro „dobro národa“. Strana už uvedla, že už nemá právo utrácet peníze na kampaň.

Distancoval se od něj i republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney. On i Paul Ryan, kterého si vybral na post viceprezidenta, uvedli, že s ním nesouhlasí a nebudou bránit potratu v případě znásilnění.

Podpory se Akinovi dostalo jen od neúspěšného republikánského kandidáta na prezidenta Mika Huckabeeho. Podle něj by neměl z boje o křeslo v Senátu odstupovat.

Akin se za vyjádření omluvil

Akin se za své vyjádření omluvil. Řekl, že použil „špatná slova špatným způsobem“.

Akin v neděli poskytl rozhovor místní televizi KTVI-TV, kde odpovídal i na téma potratu. Sám je pro jejich úplný zákaz. Když se zeptali, zda to platí i v případě znásilnění, Akin řekl, že od lékařů ví, že otěhotnění po znásilnění je výjimečné. „Pokud jde o legitimní znásilnění, ženské tělo zná způsoby, jak se pokusit celou tu věc zarazit.“ [celá zpráva]

Dodal, že trestat by se měl muž, který znásilňoval, a ne ze znásilnění zrozené dítě.

Do Akinova vyjádření se pustil i americký prezident Barack Obama: „Znásilnění je znásilnění a idea, že by se mělo dělit a rozlišovat, jakého je typu, nemá žádný význam po americký lid a už vůbec nemá smysl pro mne.“

Akin nevysvětlil, co je ono legitimní znásilnění. Už dříve ale uvedl, že ženy občas zneužívají obvinění ze znásilnění, aby mohly jít na potrat. Byl i proti zákonu postihujícím znásilnění v rodině, neboť ženy by toho mohly zneužívat při rozvodech.

Akina také kritizovala demokratka Claire McCaskillová, která je jeho soupeřem v boji o senátní křeslo za Missouri. Podle ní je "za hranicemi chápání, že někdo může být tak přezíravý k emocionálnímu a fyzickému traumatu, které znásilnění přináší“.

Reklama

Výběr článků

Načítám