Hlavní obsah

Slovák utekl do Belize kvůli vraždám, hrozí mu vydání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Belize pustil v pátek na svobodu Slováka Karola Mella, o jehož vydání kvůli obviněním z vražd usiluje Slovensko. Projednal jen otázku oprávněnosti jeho vazby a nikoli vydání do vlasti. Vzápětí ho ale místní policie opět zatkla a odvezla na neznámé místo, informoval server slovenského listu Nový Čas bez dalších podrobností k poslednímu vývoji.

Článek

Soud v pátek projednával pouze otázku Mellovy vazby. "Je zřejmé, že hlavním důvodem, proč se Mello zdržuje v Belize, je vyhnout se obviněním z vražd na Slovensku, ale jeho vydání musí proběhnout zákonným způsobem," řekl podle Nového Času soudce Oswald Legall. "Karol Mello byl vězněn nezákonně, a proto jsem nařídil jeho propuštění," dodal soudce, který nařídil, aby Mello zaplatil soudní výlohy ve výši 3000 dolarů.

Během líčení podle Nového Času zaznělo, že Mello nemůže být vydán na Slovensko, neboť mezi oběma zeměmi neexistuje dohoda o vydávání osob k trestnímu stíhání. Mellův advokát už před týdnem také tvrdil, že jeho klient je ve vazbě neoprávněně, protože proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění.

Mello likvidoval konkurenci v podsvětí

Mello do středoamerického státu přijel legálně, v zemi získal trvalý pobyt, pracovní povolení a vlastnil tam realitní kancelář. V žádosti o trvalý pobyt podle dostupných informací nepravdivě odpověděl na otázku, zda je vůči němu vedeno trestní stíhaní. To mělo být důvodem jeho vyhoštění ze země, které ale soud pozastavil.

Slovenská policie podezírá Mella z několika vražd, likvidoval prý hlavně konkurenty v podsvětí. V roce 2004 si podle vyšetřovatelů objednal vraždu policisty, údajní společníci Mella ale omylem zabili přítelkyni policisty a jeho dítě. Mella zadrželi, ale kvůli procesním pochybením slovenského soudu dostal loni z vazby na svobodu. Pak utekl ze Slovenska. Na útěku se zdržoval i v Praze, což potvrdila fotografie zveřejněná v tisku. V Belize byl dopaden díky mezinárodnímu zatykači 11. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám