Hlavní obsah

Jsem neschopný, když kongresmanka přežila, prohlásil střelec z Arizony

Washington

Američan Jared Loughner, který loni v lednu v Tucsonu ve státě Arizona zastřelil šest lidí a vážně zranil kongresmanku Gabriellu Giffordsovou, se označil za neschopného, protože politička jeho řádění přežila. Podle agentury Reuters to uvádí zpráva vězeňské psycholožky zveřejněná ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Kongresmanka Gabrielle Giffordsová střelbu přežila.

Článek

Loughner loni na mítinku kongresmanky zastřelil šest osob, včetně devítileté dívky a federálního soudce. Dalších 13 lidí zranil. Giffordsové střela prošla mozkem. Loughner v úterý přiznal vinu v rámci dohody s obžalobou, což znamená, že se nebude konat jinak zřejmě zdlouhavý proces a že se třiadvacetiletý mladík vyhnul trestu smrti.

Soud loni v květnu dospěl k závěru, že Loughnera zatím nelze kvůli duševní poruše soudit. Letos psychiatři uvedli, že se jeho stav zlepšil. Shodují se přitom, že je těžce nemocen a trpí schizofrenií. Před Loughnerovým doznáním soudce v Tucsonu rozhodl, že mladík je přes svou duševní nemoc schopen zúčastnit se jednání soudu a pochopit vážnost obvinění.

Psycholožka Christina Pietzová letos tři měsíce vyšetřovala Loughnera ve vězeňské nemocnici v Missouri. Ve zprávě, která má dubnové datum, tvrdí, že Lougner se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že myslel, že Giffordsová zemřela, když ji střelil do hlavy. V jednom okamžiku však řekl, že se domnívá, že politička je na živu. Pietzová uvedla, že na něj v tomto bodě naléhala dál. Loughner pak prý připustil, že je přežitím kongresmanky zklamaný, protože to znamená, že "selhal".

Giffordsová uvedla, že je s chystanou dohodou mezi obhajobou a obžalobou spokojena a že doufá, že pomůže všem postiženým, aby se mohli zaměřit na další život. Rozsudek by měl soud oznámit 15. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám