Hlavní obsah

Muž, který střelil kongresmanku a zabil šest lidí, se přiznal

• Aktualizováno

Američan Jared Loughner, který loni v lednu v Tucsonu zastřelil šest lidí a vážně zranil kongresmanku Gabriellu Giffordsovou, v úterý před soudem přiznal vinu. Soudce rozhodl, že muž, který trpí schizofrenií, je nyní schopen procesu. Nehrozí mu trest smrti, protože se dohodl s obžalobou.

Foto: Reuters

Jared Loughner

Článek

Dohoda kromě toho, že nedostane trest nejvyšší, znamená i to, že proces nebude zdlouhavý.

Loughner je podle BBC obviněn ze 49 trestných činů včetně vraždy prvního stupně. V úterý se u soudu objevil už počtvrté a bylo na soudci, aby rozhodl, zda je mentálně schopen se procesu zúčastnit.

Loni v květnu soud dospěl k závěru, že třiadvacetiletého muže zatím nelze kvůli duševní poruše soudit, a nařídil mu nucenou léčbu. Letos v únoru psychiatři uvedli, že se jeho stav zlepšil. Shodují se přitom, že trpí schizofrenií.

V úterý soudce Larry Burns rozhodl, že Loughner má psychicky na to, aby absolvoval soud. Podle něj je nyní schopen pochopit vážnost obžaloby proti němu.

Loughner loni v lednu na mítinku kongresmanky Giffordsové v Tucsonu zastřelil šest osob, včetně devítileté dívky a federálního soudce. Dalších 13 lidí zranil. Giffordsové střela prošla mozkem. Ze zranění se zotavuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám