Hlavní obsah

Muže, který zabíjel sikhy, propustili z armády kvůli pití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Čtyřicetiletého Wadea Michaela Page, který v neděli v sikhském chrámu u města Milwaukee v americkém státě Wisconsin zastřelil šest lidí, před lety propustili z armády kvůli pití. Problémy s alkoholem měl i později, stály jej místo řidiče nákladního auta. Informoval v úterý list The Washington Post.

Foto: Allen Fredrickson, Reuters

Policie před sikhskou gurdwarou, kde se střílelo.

Článek

Page, kterého v neděli po útoku zastřelil policista, propustili bez poct z armády po zhruba šestileté službě v roce 1998, protože byl opilý při vojenském cvičení. Jeho tehdejší kolega a podle vlastních slov "nejbližší přítel" Christopher Robillard muže označil za "velmi přívětivého a chytrého člověka, který miloval své přátele". Už tehdy ale prý Page vyjadřoval rasistické názory. "Mluvil o svaté rasové válce. Nepřišel mi ale jako typ člověka, který by šel ubližovat jiným," uvedl Robillard.

Rok po propuštění z armády byl Page přistižen při řízení pod vlivem alkoholu v Coloradu. Dva roky poté pak přišel kvůli odmítnutí krevní zkoušky při jízdě soukromým vozidlem v Severní Karolíně o místo u iowské dopravní společnosti Barr-Nunn. Poté měl finanční problémy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě v sikhském chrámu v USA zemřelo sedm lidíVideo: Reuters

Do Severní Karolíny se Page přestěhoval právě z Colorada v roce 2000. Prodal tehdy veškerý svůj majetek kromě motorky. V novém bydlišti se začal angažovat v rasistických a neonacistických skupinách. Byl například zpěvákem a kytaristou skupiny End Apathy (Skoncuj s apatií). Působil i v kapele Define Hate (Definuj nenávist).

Foto: Reuters

Wade Michael Page

Dostal se tak do hledáčku organizací, jež monitorují rasistické projevy. Jedna z nich, Southern Poverty Law Center, jej sledovala přes deset let. Page podle ní aktivně přispíval na rasistická internetová fóra. V roce 2011 mimo jiné napsal jinému členovi, který uvedl, že hodlá emigrovat, pokud by se černoch Herman Cain stal kandidátem republikánů na prezidenta: "Postav se a bojuj, neutíkej."

Americké úřady motivy, které Page přiměly k násilí, stále vyšetřují. Střelec podle nich jednal sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám