Hlavní obsah

Na Marsu úspěšně přistálo vozítko Curiosity

• Aktualizováno

Velké průzkumné vozidlo Curiosity v pondělí ráno úspěšně přistálo na Marsu. Uvedlo to řídící středisko americké kosmické agentury NASA v Pasadeně. Obtížný sedmiminutový manévr, který zbrzdil let sondy, se zdařil. Sonda vyslala radiový signál potvrzující přistání a první černobílý zrnitý obrázek.

Animace přistání sondy Curiosity na Marsu

 
Článek

Dosednutí vozítka na planině Aeolis Palus v kráteru Gale bylo naplánováno na 07:31 SELČ. NASA celou událost z pohledu řídicího střediska v kalifornské Pasadeně vysílala živě na internetu.

Animace sbírání vzorků na Marsu sondou Curiosity

Cesta sondy za 2,65 miliardy dolarů (asi 45 miliard korun korun) trvala osm měsíců. Nejobtížnější byl přistávací manévr, kdy bylo potřeba zbrzdit sondu s pomocí raketových motorů.

Foto: /Brian van der Brug, Reuters

Tým z NASA se raduje z úspěšného přistání sondy.

Foto: NASA

Obrázek přistání vozítka Curiosity

Nejprve se přistávací modul s vozidlem oddělil od poslední části nosiče. Po vstupu do atmosféry Marsu následoval let na východ dlouhý asi 630 kilometrů nad místo přistání. Po čtyřech minutách letu se ve výšce 11 kilometrů otevřel padák. Rychlost v tu chvíli činila 1400 kilometrů za hodinu. V závěrečné fázi přistávacího manévru byly spuštěny brzdící raketové motory.

Foto: NASA, Reuters

Obrázek z vozítka Curiosity, zachycující jeho stín na Marsu

Foto: NASA

Kráter Gale na Marsu s vyznačeným místem přistání

Šestikolové vozítko Curiosity váží 900 kilogramů a je dlouhé tři metry. Pohání ho radioizotopový termoelektrický generátor využívající přirozeného rozpadu plutonia 238, který se osvědčil u amerických planetárních sond programu Viking.

Foto: Reuters

Jeden z prvních snímků, který vozítko Curiosity poslalo na Zemi.

Hlavním cílem mise bude zjistit, zda na Marsu někdy byly podmínky vhodné pro vznik života. Automat bude také zkoumat klima a geologii čtvrté planety Sluneční soustavy a sbírat data pro budoucí let lidské posádky na Mars.

Foto: NASA, Reuters

Záběr kamery z vozítka Curiosity

Foto: Fred Prouser, Reuters

Tým z NASA se raduje z úspěšného přistání sondy.

Foto: NASA, ČTK/AP

Malba ukazující vozítko Curiosity při práci

Reklama

Výběr článků

Načítám