Hlavní obsah

Zabijáka z kina v Denveru obžalovali z vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

U soudu v Denveru v americkém státě Colorado byl v pondělí obžalován James Holmes, který před deseti dny při premiéře filmu o Batmanovi zastřelil 12 lidí a 58 dalších zranil. Očekává se, že zdrojem sporů mezi žalobci a obhájci budou názory na duševní způsobilost obžalovaného.

Foto: ČTK/AP

James Holmes u soudu v Denveru

Článek

Pondělní slyšení bylo neveřejné. Holmes mimo jiné čelí 24 obvinění z vraždy (12 obvinění z vraždy 1. stupně a 12 obvinění z vraždy s mimořádnou bezohledností) a 116 pokusů o vraždu, informoval mluvčí soudu Robert McCallum.

Deset zraněných lidí zůstává v nemocnici, čtyři z nich jsou stále v kritickém stavu.

Čtyřiadvacetiletý Holmes, který donedávna studoval medicínu, zabíjel na předměstí Aurora během premiéry filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal. Před činem si obarvil vlasy na rudo, stylizoval se do role Batmanova protivníka a padoucha Jokera. Při prvním stání u soudu Holmes působil, jakoby neměl tušení, co se kolem něj děje. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: James Holmes u soudu vypadal, jako by usínalVideo: Reuters

Obhajoba bude argumentovat, že Holmes by neměl být trestně odpovědný, jak naznačily dokumenty, které ze soudu unikly. Uvádí se v nich, že Holmes před masakrem docházel k psychiatričce Coloradské univerzity. [celá zpráva]

Dokonce ji měl na chystaný čin upozornit prostřednictvím svého zápisníku, který jí zaslal. [celá zpráva]

Obhájci také podniknou právní kroky proti neznámé osobě, která soudní dokumenty předala ke zveřejnění. Podle nich to může ohrozit Holmesovo právo na spravedlivý proces.

Zatím není ani jasné, zda budou žalobci žádat trest smrti. Vyhradili si na rozmyšlení několik týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám