Hlavní obsah

Snoubence v kostele v Mississippi neoddali, protože jsou černoši

Dny rasové segregace na jihu USA zdaleka nejsou sečteny, jak by se mohlo jevit. Dokazuje to případ černošské dvojice, která chtěla uzavřít manželství v baptistickém kostele v Crystal Springs ve státě Mississippi. Tamní pastor pár oddal, ale v jiném kostele. Někteří věřící si totiž nepřáli, aby v jejich kostele byl vůbec kdy oddán nějaký černoch, informovala v neděli stanice CNN.

Foto: Repro CNN

Charles a Te' Andrea Wilsonovi

Článek

„Kvůli tomu, že jsme černí, se někteří členové kongregace znepokojili a rozhodli, že žádný černošský pár nebude v tom kostele oddán. Jediné, co jsme chtěli, bylo stát se před Bohem ženou a mužem v kostele, v němž jsme si připadali milováni. Co na tom bylo špatného?“ řekl televizi Charles Wilson. Doplnil, že se do té doby v kostele a jeho sboru cítil jako doma a členkou místní církve byla i jeho snoubenka a celá její rodina.

Svatbu s Te'Andreou plánoval tento měsíc. Místo obřadu ale museli v poslední chvíli měnit. Požádal je o to jejich pastor Stan Weatherford na naléhání části sboru baptistů, kteří si nepřáli, aby černošský pár byl oddán v jejich kostele.

„Něco takového tady nikdy nebylo uskutečněno, takže by to znamenalo něco nového. Někteří se proti tomu postavili,“ vysvětlil stanici WLBT kněz.

Weatherford nakonec snoubence oddal v jiném kostele nedaleko. „Nechtěl jsem spory ve sboru a nechtěl jsem ani, aby měly dopad na svatbu Charlese a Te'Andrey. Chtěl jsem, aby jejich svatební den byl pro ně výjimečným,“ doplnil pastor.

Někteří přišli s omluvou

Podle CNN někteří lidé o nesouhlasu části kongregace se svatbou netušili. Našli se i tací, kteří poté, co se o sporu doslechli ze zpráv, nabídli páru omluvu. Jeden z nich, Bob Mack, požádal novomanžele, aby nepřejícím odpustili. Na adresu oponentů svatby v jejich kostele prohlásil: „Doufáme, že je napravíme, že pochopí, co znamená být křesťanem, protože to ne zcela chápou.“

Podle novomanželů je ale na nápravu pozdě. „Jestli to byla jen menšina, proč se jim většina nepostavila a neřekla: ‘V božím svatostánku nic takového dělat nebudeme.‘?“ uzavřel Wilson.

Reklama

Výběr článků

Načítám