Hlavní obsah

Nixon počítal s možností tragického konce Apolla 11 dopředu

Právo, vpl

Astronauté Neil Armstrong a Edwin Aldrin budou prohlášeni za mrtvé. Prezident telefonuje oběma vdovám, pak promluví k národu. Tak vypadal krizový scénář vypracovaný pro případ, že by legendární mise Apolla 11 skončila v červenci 1969 katastrofou a astronauti zůstali uvězněni na Měsíci. Podrobnosti nyní zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), napsal list The Boston Globe.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Richard Nixon

Článek

„Osud chtěl, aby muži, kteří doletěli na Měsíc, na jeho povrchu zůstali. Tito stateční muži vědí, že neexistuje naděje na jejich návrat na Zem,“ uvádělo se v projevu, který měl přednést tehdejší prezident Richard Nixon v případě, že by se na mateřskou planetu vrátil jen Michael Collins, třetí člen posádky, který na první dva čekal ve velitelském modulu na oběžné dráze souputníka Země.

BEZ KOMENTÁŘE: Start Apolla 11

Návrat Armstronga a Aldrina z povrchu Měsíce na Apollo 11 kroužící na oběžné dráze Měsíce představoval jednu z nejobtížnějších fází mise. NASA počítala s tím, že s pravděpodobností setiny procenta zůstává možnost, že se jim lunární modul nepodaří nastartovat nebo že je z Měsíce nepustí jiné technické potíže.

Collins by jim nemohl nijak pomoci a záchranná mise ze Země tehdy nepřicházela v úvahu.

Všechno dopadlo dobře

Pokyny pro nejhorší variantu zněly jasně: NASA by s oběma udržoval kontakt do doby, než by jim došel kyslík. Nixon by pak zatelefonoval vdovám – Janet Armstrongové a Marion Aldrinové. Potom by dvojici úředně prohlásili za mrtvé a kněz ve vesmírném středisku odsloužil obřad. Nakonec by následoval Nixonův projev k národu.

Nakonec všechno, jak známo, dopadlo dobře a Armstrong se stal 20. července 1969 večer houstonského času prvním člověkem, který vstoupil na půdu Měsíce. Astronauti po skončení mise bez potíží přistáli 24. července v Tichém oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám