Hlavní obsah

Střelec na Batmanovi zasáhl ženu do hlavy, přežila díky dutině v mozku

Novinky, zkr
Denver

Při střelbě na premiéře filmu Návrat temného rytíře v Denveru dostala Američanka Petra Andersonová zásah do hlavy. Kulka jí proletěla nosem a uvízla v zadní straně lebky. Jinak smrtelné zranění však přežila jen s minimálním poškozením, v mozku má totiž vzácnou abnormalitu, informovala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Na animaci je vidět, jak vypadá dívčin mozekVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dvaadvacetiletá profesorka hudby dostala čtyři zásahy, tři do ruky a jeden do hlavy. Podle CNN má ale v mozku dutinu v septu pellucidu, což je membrána oddělující levou a pravou mozkovou komoru. V období plodu má tato membrána dvě vrstvy, mezi kterými je mezera. Ta se však tři až šest měsíců po narození dítěte uzavírá.

Pouze u zhruba deseti procent dospělých lidí se tento otvor nikdy nezacelí. A jedním z nich je právě i Andersonová. Střela jí sice proletěla mozkem, ale prošla pravděpodobně právě touto mezerou, vyplněnou kapalinou. Díky tomu nebyly poškozeny další části jejího mozku.

Lékaři dívce odstranili kulku z hlavy a zacelili otvor, který zanechala v lebce. "Pokud by se kulka vychýlila o milimetr, v jakémkoliv směru, pak by to nepřežila nebo by byla vážně zraněna. Je to opravdu zázrak," uvedl pro nbcnews.com neurochirurg Michael Rauzzino. Podle něj je ale mozek Andersonové úplně normální a život jí zachránila trajektorie střely. Má prý velkou šanci se ze zranění zotavit.

Přátelství na život a na smrt: Američanka zachránila při střelbě na premiéře Batmana život své kamarádceVideo: Novinky/Reuters

Čyřiadvacetiletý James Holmes zastřelil v coloradském Denveru na premiéře posledního Batmana 12 lidí, dalších 58 jich zranil. Policie útočníka chytila rovnou před kinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám