Hlavní obsah

Dělník zapálil jadernou ponorku, aby už mohl jít domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Před soudem ve Spojených státech v pondělí poprvé stanul 24letý Casey James Fury. Je obviněn z toho, že opakovaně úmyslně založil požár na palubě vojenské ponorky na jaderný pohon USS Miami. Civilní zaměstnanec v docích u Portsmouthu ve státě Maine trpí depresemi a úzkostnými stavy. Požár založil proto, že chtěl jít brzy domů, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka na jaderný pohon USS Miami v plamenech

Článek

Fury založil požár dvakrát, poprvé 23. května a potom znovu 16. června.  Způsobil škodu za 400 miliónů dolarů (téměř 8,5 miliardy korun).

Mladý muž vyšetřovatelům potvrdil, že bere léky proti úzkosti a depresím a přiznal se, že důvodem jeho druhého žhářského činu byla touha po včasném odchodu z práce domů. Čisticí prostředek rozlil a zapálil poté, co prý dostal textovou zprávu od bývalé přítelkyně, která zmiňovala, že má nového partnera.

Ponorka USS Miami podstupovala v portsmouthských loděnicích opravy. První požár poškodil velitelské prostory i místnost pro torpéda. Hasiči ho likvidovali 12 hodin. Podruhé plameny zasáhly palubu, ale nezpůsobily vážné škody.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká jaderná ponorka začala hořetVideo: Reuters

Fury na ponorce pracoval jako malíř a pomáhal také s opracováváním povrchu. Žhářství nejprve popíral, přiznal se až na detektoru lži.

Další slyšení u soudu se uskuteční příští měsíc. Fury zůstane ve vazbě, soudce zamítl možnost stíhání na svobodě. Hrozí mu až doživotí a pokuty do výše čtvrt miliónu dolarů (téměř 5,3 miliónu korun).

Ponorka USS Miami je dlouhá téměř 110 metrů a má výtlak 7 102 tun. Do její výbavy patří i střely s plochou dráhou letu Tomahawk i protilodní střely Harpoon. Do provozu byla uvedena v roce 1988 a jejím domovským přístavem je Groton ve státě Connecticut.

Reklama

Související články

Americkou jadernou ponorku zachvátil požár

V loděnicích v Portsmouthu v americkém státě Maine zachvátil ve středu požár armádní ponorku na jaderný pohon. Šest osob při tom bylo zraněno, informoval...

Výběr článků

Načítám