Hlavní obsah

Střelec z Denveru stanul před soudem, hrozí mu trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver
Aktualizováno

James Holmes, který v pátek podle policie v coloradském Denveru zastřelil 12 lidí na premiéře filmu Temný rytíř povstal, by mohl dostat trest smrti. Uvedla to žalobkyně Carol Chambersová. Čtyřiadvacetiletý mladík se v pondělí objevil na předběžném soudním slyšení. Vlasy mu zářily oranžovou barvou. Podle CNN, která průběh jednání vysílala v přímém přenosu, mladík hleděl nepřítomně před sebe.

Foto: ČTK/AP

James Holmes u pondělního slyšení se svou advokátkou Tamarou Bradyovou

Článek

Oranžové vlasy mají podle některých souvislost s tím, že se Holmes snaží stylizovat do postavy Jokera z filmů o Batmanovi.

Chambersová by měla do konce července rozhodnout, zda bude požadovat obžalobu za vraždu prvního stupně, a tedy i možný nejvyšší trest. Vyloučila, že by padla obžaloba z terorismu. Samotný soudní proces nezačne dřív než za rok.

Holmes se během jednání díval nepřítomně před sebe, chvílemi měl vytřeštěné oči, pak je zase zavíral, jakoby usínal. Chambersová řekla, že nemá žádné informace, zda mu jsou podávána nějaká sedativa.

Holmes je umístěn v samovazbě a s policií nekomunikuje. Má přiděleného obhájce. Několik hodin po slyšení by se k případu měla podle CNN vyjádřit i jeho rodina, která žije v San Diegu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Byt Jamese Holmese byl prošpikovaný výbušninamiVideo: Reuters

Holmes byl podle výsledků dosavadního vyšetřování na čin připraven, několik měsíců mu chodily rozličné balíčky s nejrůznějšími potřebami k výrobě výbušnin.

Kromě 12 obětí bylo při střelbě zraněno 58 lidí. Sedmnáct jich zůstává v nemocnici, osm je v kritickém stavu.

Foto: Reuters

James Holmes na snímku coloradské univerzity

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám