Hlavní obsah

Šílený střelec z Denveru mohl pozabíjet mnohem víc lidí, zasekla se mu zbraň

– Denver • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Vyšetřovatelé ukončili prohlídku bytu Jamese Holmese, který v pátek zastřelil dvanáct lidí na premiéře filmu Temný rytíř povstal v Denveru. V jeho bytě, který byl plný výbušnin a hořlavin, nalezli masku Batmana, uvedla v pondělí agentura AP. Policie také informovala, že měl u pušky zásobník na sto nábojů, zbraň se mu ale naštěstí zasekla.

Foto: Profimedia.cz

Policista u plynové masky, kterou použil denverský střelec.

Článek

O masce informoval jeden z vyšetřovatelů, ale neuvedl své jméno, protože nemá v případu oprávnění mluvit. Nalezli ji, když prohlíželi byt, který byl plný výbušných zařízení a pastí. Bylo jich třicet. [celá zpráva]

Holmes, který má v pondělí poprvé stanout před soudem, nespolupracuje s policií. Plivá a chová se, jako by byl ve filmu. Vyšetřovatelé tak musejí rozplétat předivo složitého případu sami. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Helma Jamese Holmese

Pozornost se také obrací na univerzitu v Coloradu, kde byl Holmes na doktorandském programu. Škola ale neuvedla nic k tomu, zda tušila, že Holmes nebyl jen pilným studentem a zda se nechoval divně. Uvedla jen, že Holmes neudal žádný důvod, proč školu v červnu opustil, i když studium zvládal.

Podle policie mu přišly některé z objednaných balíčků nábojů, jichž nakonec nashromáždil 6000, do školy. Holmes si je objednával po dobu čtyř měsíců a šlo o padesát balíčků. Sousedé uvedli, že mu často chodily zásilky.

Policie uvedla, že si Holmes začal kupovat zbraně asi dva měsíce před útokem v obchodech v oblasti Denveru.

Holmesovi zamítli členství v střeleckém klubu

Majitel střelnice Lead Valley Rande v Byersu v neděli vypověděl, že mu zamítl členství kvůli podivnému hlasu v hlasové schránce u telefonu. Holmes si podal žádost o členství e-mailem 25. června a řekl, že nebral drogy ani nebyl trestán. Když mu Glenn Rotkovich volal, aby se s ním domluvil na schůzce, slyšel vzkaz, který podle něj pronesl hlas „bizarní, možná opilý, hrdelní a rozhodně šílený“.

"Nepamatuju si, co za vzkaz mi nechal ten idiot. My jenom zjišťujeme, jestli je to idiot dřív, než ho pustíme na střelnici," řekl Rotkovich a dodal, že Holmes se mu už neozval. Když mu volal, nechal mu jen další vzkaz namluvený rozrušeným hlasem. Rotkovich poté podle CNN řekl svým zaměstnancům: "Jestli se tu ten chlap ukáže, nedostane nic, dokud se s ním nesetkám".

Po masakru si jeden ze zaměstnanců střelnice vzpomněl, že jim Holmes volal.

Foto: Profimedia.cz

AR-15 je civilní variantou vojenské M16.

Holmes měl pušku se zásobníkem na 100 nábojů

Policie také uvedla, že během střelby se mu poloautomatická puška AR 15, což je civilní odvozenina od vojenské M-16, zasekla. U této zbraně je možné použít zásobník až na sto nábojů, omezení pro civilní účely na desetiranný zásobník vypršelo v roce 2004. I v civilní poloautomatické verzi lze z pušky vypálit 50 až 60 ran za minutu.

Šéf denverské policie Daniel Oates uvedl, že v kině byl nalezen právě zásobník na sto nábojů, i když nesdělil, zda byl zcela prázdný. Právě použití účinné zbraně AR-15 vysvětluje, jak mohli lidé vidět projektily prolétávat přes zeď. Poté, co se mu zbraň zasekla, musel použít méně výkonnou opakovací brokovnici Remington 870 a pistoli Glock 40. Díky tomu možná byly podle Oatese životy některých lidí ušetřeny.

Foto: Profimedia.cz

AR-15 je civilní variantou vojenské M16.

Použití AR-15 ukazuje, jakým problémem je, že nepodařilo zpřísnit zákony na držení zbraní. Americký prezident Barack Obama slíbil, že je prosadí hned v prvních stech dnech své vlády, ale Kongres jej smetl ze stolu. Postavila se proti němu vlivná Národní střelecká asociace NRA, zastupující vlastníky a výrobce zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Plynová maska, kterou použil James Holmes.

Obama navštívil zraněné

Obama v neděli v Coloradu uctil památku obětí páteční střelby. Nejprve navštívil nemocnici na denverském předměstí Aurora, aby se setkal s rodinami obětí i lidmi, kteří střelbu přežili. Obama řekl rodinám obětí, že na ně myslí "celá Amerika a velká část světa". "Všichni chápeme, jaké by to bylo, kdybychom o někoho přišli takovýmto způsobem," dodal. Pochválil rovněž odvahu a nasazení těch, kteří pomohli zraněným.

Jakmile se v neděli setmělo, ozářily kino na předměstí Aurora červené neony. Coloradský guvernér John Hickenlooper pak přečetl jména všech dvanácti zemřelých a dav pokaždé sborově odpovídal: "Nezapomeneme."

Během guvernérova projevu vylétlo k nebi mnoho červených balónků ve tvaru srdce. Lidé se spontánně objímali a plakali.

Filmové studio Filmové studio Warner Bros. zrušilo kvůli střelbě už tři slavnostní premiéry posledního dílu batmanovské filmové trilogie Temný rytíř povstal. Už v pátek se nekonala pařížská a v pondělí se neuskuteční ani japonská a mexická. Studio rovněž odložilo zveřejnění víkendových tržeb na pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám