Hlavní obsah

Máme zlost jako hrom, řekl šéf policie v Denveru po zlikvidování bomb v zabijákově bytě

Denver
Aktualizováno

Policie zneškodnila všechny výbušniny v bytě Jamese Holmese, který je podezřelý z pátečního masakru v kině na předměstí Denveru. V bytě bylo více než třicet podomácku vyrobených náloží. Podezřelý byl umístěn na samotku, první slyšení před soudcem ho čeká v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Byt Jamese Holmese byl prošpikovaný výbušninamiVideo: Reuters

 
Článek

Do okolních bytů by se tak mohli vrátit obyvatelé, kteří z nich byli v sobotu kvůli zásahu pyrotechniků evakuováni. V budově, kde se byt čtyřiadvacetiletého postgraduanta nachází, už byla obnovena i dodávka elektrické energie.

Máme zlost jako hrom.
policejní šéf Dan Oates

Holmes je podezřelý, že v pátek večer střílel v kině během promítání premiéry nového filmu o Batmanovi s názvem Temný rytíř povstal. Střelbu nepřežilo 12 lidí, další desítky jsou zraněny. Všechny oběti už úřady identifikovaly.

Foto: Jeremy Papasso , Reuters

Šéf policie v Denveru Daniel Oates

Byt byl prošpikován náložemi, jež měl aktivovat drát vedoucí od dveří k první z nich. Policisté léčku odhalili s pomocí kamery. Od soboty pak 24 hodin nástrahy postupně likvidovali, přičemž se uchýlili k řízeným detonacím. Pomáhal jim s tím robot, později však museli policisté do bytu sami vstoupit a některá zařízení zneškodnit ručně.

"Ten byt byl upraven tak, aby zemřel každý, kdo do něj vstoupí," prohlásil policejní šéf Dan Oates a dodal: "Jestli si myslíte, že máme zlost, tak to teda máme. Máme zlost jako hrom z toho, co se stalo v našem městě a báječným lidem, kteří zde žijí, a také z toho, co hrozilo jednomu z našich policistů, který se první přiblížil k bytu".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Postřelený muž vypráví o hrůzách, které zažil během střelby v kiněVideo: Reuters

Skončil na samotce

Holmes byl umístěn do samovazby. Podle úřadů je třeba jej chránit před ostatními spoluvězni, žádný jiný důvod k tomu není. "Děláme to zpravidla jen v ostře sledovaných případech," řekl agentuře Reuters šerif okresu Arapahoe Grayson Robinson.

Holmes má poprvé stanout před soudem v pondělí.

Foto: Reuters

James Holmes na snímku coloradské univerzity

Podle policie v Auroře, což je na předměstí Denveru, Holmes za poslední čtyři měsíce dostával do zaměstnání i domů větší počet poštovních zásilek. Policie se domnívá, že jejich obsahem mohly být zbraně či materiál určený k výrobě výbušnin.

Podezřelý Holmes podle policie útok plánoval zřejmě několik měsíců a byl odhodlán jej i realizovat. V jeho bytě se našly sklenice s chemikáliemi a výbušným materiálem.

Televize SkyNews již v sobotu uvedla, že v bytě byly tři desítky náloží. [celá zpráva]

Na místo zamířil i prezident Barack Obama, aby uctil památku obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se v Denveru scházejí u kina, aby uctili oběti střelbyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám