Hlavní obsah

V bytě zabijáka z Denveru je 30 náloží, první se podařilo zlikvidovat

– Denver • Aktualizováno

Americká policie v sobotu začala pronikat do bytu Jamese Holmese na předměstí Denveru. Kvůli množství drátů se ale musí pohybovat mimořádně opatrně. Pyrotechnici s sebou k domu přivezli i robota na likvidaci výbušnin. Holmes v pátek střílel na půlnoční projekci nového Batmana a zabil 12 lidí. Střelec varoval, že v bytě jsou nástražná výbušná zařízení. V pátek sice rozbili policisté okno bytu, ale pak akci přerušili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Postřelený muž vypráví o hrůzách, které zažil během střelby v kiněVideo: Reuters

 
Článek

Cassidee Carlsonová z místní policie uvedla pro televizi SkyNews: "První a nejdůležitější je zabezpečit oblast. Největší aktuální nebezpečí hrozí od pasti, od drátu, o kterém mluvíme od včerejška."

Podle ní řešení možná bude vyžadovat řízenou detonaci. Ta možná zažehne malý požár: "Vevnitř jsou zážehová zařízení včetně petard. Těch je asi třicet. Možná je bude třeba odvézt v autech naložených pískem a pak je na bezpečném místě zneškodnit."

Činnost v bytě shrnula v jedné větě: Na místě budeme provádět řízené detonace a sbírat důkazy."

Foto: Joshua Lott , Reuters

Policisté zasahující u Holmesova bytu

Později pyrotechnici zneškodnili první hrozbu - zmiňovaný drát, který vedl od dveří k zápalnému zařízení. Asi hodinu jim trvalo, než odstavili další nálož s pomocí řízené exploze.

Policie pak uvedla, že v bytě odhalila 30 výbušných zařízení.

Byt jako jedna velká past

Policisté v pátek viděli v bytě složitá výbušná zařízení. Mají podezření, že jeho součástí jsou i minometné granáty. [celá zpráva]

Foto: Joshua Lott, Reuters

Policisté u bloků domů, kde bydlel střelec James Holmes.

Obavy vyvolává také množství lahví s tajemnými kapalinami, které viděli v bytě. K litrovým plastovým lahvím byly připevněny dráty. V bytě je také uložena munice. Agenti je spatřili, protože k průzkumu bytu použili kameru na konci čtyřmetrové tyče. Záběry pak vyhodnocovali. Viděli na nich i plakát s hercem Willem Ferrellem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie před domem muže podezřelého ze střelbyVideo: Reuters

Foto: ČTK/AP

Policie asistuje při evakuaci sousedních budov.

Hasiči monitorovali blok kvůli unikajícím plynům, které by jim pomohli určit složení použitých výbušnin ve výbušných plastech.

Foto: ČTK/AP

Robot pro likvidaci výbušnin před Holmesovým bytem

Šéf policie v denverské čtvrti Aurora Dan Oates uvedl už v pátek: „Osobně jsem nikdy neviděl nic takového, jako jsme našli tady.“ Před zásahem řekl sobotu v serveru MercuryNews: „Mohli bychom tam být celé dny.“ Nezmínil, jestli policie skutečně plánuje odpálit výbušniny pomocí robota.

Foto: ČTK/AP

Rozbité okno do Holmesova bytu

Kvůli nebezpečí výbuchu byl evakuován nejen dům, kde Holmes bydlel, ale také šest sousedních budov. Jejich obyvatelům bylo poskytnuto přístřeší v nedaleké střední škole.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Policisté u domu, kde bydlel střelec James Holmes.

Když Holmes odešel do kina, nechal hrát své stereo. V bytě duněla techno hudba až do jedné v noci, kdy se přehrávač - zřejmě vybavený časovým spínačem - vypnulo.

Mezi střelcovými oběťmi je i šestiletá dívka. Jedenáct osob je stále v kritickém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na premiéře Batmana se střílelo, obětí je 12

Nejméně dvanáct lidí zemřelo v pátek v 0:30 místního času v kině Aurora na stejnojmenném předměstí Denveru v Coloradu, kde se premiérově promítal nový snímek...

Výběr článků

Načítám