Hlavní obsah

Letecký instruktor znásilňoval a zneužíval frekventantky výcviku

• Aktualizováno

Americký vojenský soud v sobotu uložil trest 20 let vězení instruktorovi amerického letectva Luisi Walkerovi za znásilnění a sexuálního obtěžování frekventantek výcviku u letectva USAF. Jde o největší sexuální skandál v americké armádě od roku 1997, který otřásá největším střediskem pro výcvik příslušníků letectva v USA. Walker byl prvním souzeným z dvanácti instruktorů vyšetřovaných kvůli sexuálnímu obtěžování 31 žen na základně. Souzeno mám být osm z nich.

Foto: Profimedia.cz

Frekventanti kursu v Lacklandu při přehlídce

Článek

Seržant Luis Walker byl již v pátek uznán vinným ve všech sedmi bodech obžaloby, mezi nimiž bylo i znásilnění a násilné sexuálně motivované útoky. Hrozí mu i doživotí a degradace, o výši trestu soud rozhodne v sobotu.

Při pětidenním přelíčení osobně svědčilo devět z deseti jeho obětí, jedna z žen svědčila na dálku.

Walker ve všech případech postupoval podobně - seznámil se se ženami jako s účastnicemi osm a půl týdne dlouhého úvodního výcviku a radil jim, jak ho zvládnout. Postupně se s nimi sbližoval, začal jim posílat SMS vzkazy a pak i výhrůžky. Čtyři ze svědkyň vypověděly, že je k sexu nutil zastrašováním a pohrůžkami z moci funkce cvičitele. Jedna v slzách podle AP popsala, jak ji vlákal do kanceláře, kde ji sexuálně napadl a zcela ignoroval její prosby, aby přestal.

Foto: Profimedia.cz

Fekventanti kursu v Lacklandu

Ženy vypověděly, že Walker zneužil jejich důvěry, když s ním byly samy v jeho kanceláři nebo v prázdných místnostech na základně, většinou v ubikacích. Tam je nutil, aby ho líbaly, dotýkal se jich a přesvědčoval je ke styku. Bály se o tom mluvit, aby nebyly vyřazeny z letectva.

Prokurátorka Patricia Gruenová řekla, že Walker oběti zneužil a pak nechal být. Obhájce požadoval doložení svědeckých výpovědí důkazy v podobě DNA nebo fotografií. Zatímco při vynášení pátečního rozsudku Walker nijak nereagoval, v sobotu v soudní síni plakal. Odvolával se na své děti, syny ve věku čtyři a sedm let a prosil soud, aby myslel na jeho budoucnost s dětmi.

Na základně v Lacklandu podstupují základní výcvik všichni příslušníci letectva. Pracuje tam 475 instruktorů, jimž každoročně projde rukama 35 000 frekventantů. Ženy tvoří pětinu z tohoto počtu, 90 procent instruktorů jsou muži.

Letectvo kvůli případu zahájilo širší šetření a v armádě se začalo znovu debatovat o sexuálním obtěžování a také o metodách výcviku žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám