Hlavní obsah

Režisér Nolan kondoloval rodinám obětí masakru v Denveru

Denver

Páteční masakr na denverském předměstí Aurora, kde při půlnoční premiéře nového filmu o Batmanovi - Temný rytíř povstal usmrtil střelec 12 lidí, označil režisér snímku Christopher Nolan za nevýslovně brutální a rodinám obětí vyjádřil svou hlubokou účast. Napsaly to agentury AP a Reuters.

Foto: ČTK/AP

Multiplex Century, kde probíhalo promítání premiéry filmu Temný rytíř povstal.

Článek

"Mluvím jménem všech, kdo se na filmu Temný rytíř povstal podíleli. Chtěl bych vyjádřit naši nejhlubší lítost nad touto nesmyslnou tragédií, která postihla celé předměstí Aurora," vzkázal Nolan prostřednictvím své mluvčí.

"Myslím, že filmy jsou jedním z největších projevů americké kultury a sdílený zážitek při sledování příběhu, který se odvíjí na filmovém plátně, je důležitým a zábavným způsobem trávení volného času. Kino je jako můj domov a myšlenka, že někdo tak brutálně zneuctil toto nevinné místo plné naděje, je pro mě zničující. Nelze ani vyjádřit naše pocity (...), ale naše myšlenky jsou s rodinami obětí," uvedl dále Nolan podle AP.

Střelec v pátek zabil 12 diváků a zranil 59 dalších, řada zraněných navíc zůstává v kritickém stavu. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že je masakrem šokován, a slíbil podporu své vlády místním lidem.

Svědek Alex Milano promluvil o situaci po střelbě v kiněVideo: Novinky/Reuters

Policie informovala, že asi čtvrt hodiny po začátku filmu útočník do kina "pustil kouř z jakési nádoby" a začal střílet. Byl vyzbrojen poloautomatickou puškou, brokovnicí a dvěma pistolemi. Jeden svědek řekl, že útočník spustil palbu během střelby ve filmu, což přispělo ke zmatku v kině.

Policisté dorazili do kina asi minutu po prvním telefonátu o útoku. Střelce zadrželi na parkovišti, nekladl jim odpor. Policie útočníka identifikovala jako čtyřiadvacetiletého Jamese Holmese z Aurory. V minulosti neměl problémy se zákonem, byl pouze zadržen za rychlou jízdu. Patrně nemá ani vazbu na žádnou teroristickou skupinu.

Ti, kdo Holmese znali před střelbou, ho popisují podle AP jako spíše plachého, inteligentního člověka. V minulých let prý hrával fotbal a věnoval se terénnímu běhu.

Motiv střelby policie zatím nezná. V rámci vyšetřování však již navštívila útočníkův byt a našla v něm mnoho nástražných zařízení, některé pasti obsahovaly výbušniny. Jejich zneškodnění prý potrvá několik hodin až dní. Policie z bezpečnostních důvodů evakuovala pět okolních domů. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie před domem muže podezřelého ze střelbyVideo: Reuters

Filmové studio Warner Brothers kvůli masakru v Denveru zrušilo páteční slavnostní premiéru snímku Temný rytíř povstal v Paříži, které se měli zúčastnit mimo jiné režisér Christopher Nolan a představitel hlavní role Christian Bale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám