Hlavní obsah

Při přestavbě Iráku se prošustrovalo až 160 miliard

Novinky, rei
Washington

Šest až osm miliard dolarů (124 až 165 miliard korun) přišlo vniveč při obnově Iráku po pádu režimu prezidenta Saddáma Husajna. V pondělí to při vystoupení v nevládním Středisku pro veřejnou integritu řekl americký Generální inspektor pro rekonstrukci Iráku Stuart Bowen.

Foto: Profimedia.cz

Generální inspektor pro rekonstrukci Iráku Stuart Bowen

Článek

Spojené státy daly na obnovu Iráku 51 miliard dolarů. Až osm miliard bylo podle Bowenova odhadu rozkradeno, zneužito nebo utopeno v bezvýznamných projektech.

Občas byly projekty registrovány, občas ne.
Stuart Bowen

Minulý pátek jeho úřad zveřejnil shrnující zprávu o rozsahu zneužití finančních prostředků od roku 2004, kdy začal inspektorát pracovat. Uvádí v ní, že přesnou sumu peněz, jež byly podvodně odvedeny či vynaloženy nesmyslně, není možné vyčíslit. Příčinou jsou nedostatečné záznamy o jejich vynakládání. Mezi hříšníky v tomto ohledu nechybí americká ministerstva zahraničí a obrany či Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj.

„Myslím, že konzistentním tématem osmi let našeho dohledu byla nekonzistentní dostupnost záznamů a informací o kontraktech a nákladech,“ prohlásil Bowen. Vládní úřady podle něj od počátku ignorovaly existenci kontrolního systému pro rekonstrukci zřízeného na iráckém území. Výsledkem bylo, že téměř třetina kontraktů se vymykala kontrole.

„Občas byly projekty registrovány, občas ne,“ popsal Bowen. Odhaduje, že jeho úřad zachránil pro americké daňové poplatníky asi 1,5 miliardy dolarů (31 miliard korun). V průběhu let mimo jiné odhalil i případy zmanipulovaných veřejných zakázek a úplatkářství ze strany zástupců ministerstva zahraničí USA a Pentagonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám