Hlavní obsah

Historik zveřejnil unikátní záběry jaderného výbuchu s původním zvukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký historik Alex Wellerstein zveřejnil videozáznam z pokusného jaderného výbuchu v Nevadě v padesátých letech minulého století. Video, které mu zaslal jeden jeho ruský kolega, nebylo téměř vůbec upraveno a je unikátní původní zvukovou stopou. Informoval o tom v pondělí britský server Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch jaderné bomby testované v 50. letech v NevaděVideo: National Archives USA

 
Článek

Na záznamu jsou slyšet svědci očekávající explozi, následně je možné vidět výbuch a potom jej i slyšet. Zaslechnout lze silnou ránu a následně táhlý dozvuk. Videozáznamy s výbuchy jaderné bomby povětšinou doprovází nepůvodní zvuk.

„Většina filmů má upravený zvuk. Pokud u některých je zvukový záznam - což mi často přijde podezřelé, protože si myslím, že byl následně jen přidán z archivu - , téměř pokaždé je zvuk synchronizován s obrazem, takže současně přijde záblesk i zvuk exploze. To je, samozřejmě, mýlka, protože rychlost světla je mnohem vyšší než rychlost zvuku a kamery jsou v dostatečné vzdálenosti od místa, takže výbuch ve skutečnosti přichází asi půl minuty po odpálení,“ uvedl Wellerstein.

Historik z Amerického fyzikálního střediska zveřejnil záznam z nukleární zkoušky v rámci projektu Operation Desert Rock V. v oblasti Yukka Mountain v roce 1953. Upozornil, že právě vzhledem k tomu, zvuk nebyl upraven, jde o unikátní záběry. „Snímek je původní, nebyl moc upraven, jen obraz trochu, zvuková stránka je v pořádku,“ uvedl.

Zmíněný jaderný test mohli tehdy v Nevadě sledovat ze vzdálenosti 18 kilometrů i lidé. Vláda si od toho částečně slibovala, že umenší strach veřejnosti z jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám