Hlavní obsah

Sadista zatčený v USA kvůli týraní manželky vyrůstal v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Peter Lizoň, kterého v červenci zatkli kvůli týrání manželky, žil za mlada v Bratislavě. Jeho spolužáci ze základní školy vzpomínají, že Lizoň sledoval raději videa s brutálním bojovým výcvikem speciálních jednotek, než aby s nimi hrál na dvoře fotbal.

Foto: ČTK/AP

Dům, kde dvojice žila a farmařila.

Článek

Jeden ze spolužáků Róbert popsal televizi Joj Lizoně jako sebevědomého a agresivního mladíka: „Chodili jsme spolu do základní školy a už tam byl podivín. Měl zvláštní chování, které se projevovalo i na spolužácích.“

Lizoň pak studoval na bratislavském gymnáziu. Po návratu z ročního studijního pobytu v USA měl vykonat rozdílové zkoušky, ale nesložil je z matematiky. „Třetí ročník proto nedokončil. Ročník měl opakovat, ale do školy už nenastoupil a střední školu neskončil,“ cituje deník Nový čas nejmenovaný zdroj z gymnázia. Na Slovensku se Lizoň oženil se spolužačkou Katkou.

V roce 1991 se Lizoň vystěhoval do USA, kde později získal americké občanství.  americká média ho označovala za Čecha, protože byl veden ještě jako občas Československa.

Foto: ČTK/AP

Zadržený Peter L.

Se svou druhou ženou, o šest let starší Američankou Stephanií, žil v posledních letech na farmě v Západní Virginii. Lizoň ji měl podle vyšetřovatelů deset let týrat, bezohledně ji bít a pálit žehličkou i horkou pánví. Její tělo bylo pokryté jizvami. Držel prý ženu v poutech i při dvou porodech. Jedno dítě se narodilo mrtvé a Lizoň jeho tělo pohřbil. Roční chlapec domácí porod přežil, ale nikdy nebyl u lékaře.

Celý případ vyšel najevo letos začátkem července, když Stephanie od muže utekla a skončila v azylovém domě. Na policii se obrátily jeho pracovnice, když zjistily podrobnosti celého případu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám