Hlavní obsah

Brazilská policie zlikvidovala 40 000 palných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Brazilská policie v pondělí zničila v Riu de Janeiru 40 000 kusů střelných zbraní. K akci v rámci Mezinárodního dne likvidace lehkých zbraní zvolila sambodrom, který je běžně vyhrazen pro přehlídky škol samby během slavného karnevalu. Informovala o tom agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii zničili 40 000 zbraní

 
Článek

Cílem iniciativy, a na tak prominentním místě, je mimo jiné, aby si obyvatelstvo uvědomilo, jak moc je země zasažena násilím. Brazílie je považována za jednu z nejnásilnějších zemí na světě.

Zbraně, které na sambodromu sešrotoval válcový kompresor, byly zabaveny při policejních operacích, případně je jejich majitelé úřadům odevzdali dobrovolně.

Počet vražd klesá

Za posledních deset let se policie zmocnila téměř 150 000 kusů zbraní. Od letošního května jich byly denně zničeny stovky a do konce roku by počet zlikvidovaných zbraní měl dosáhnout 120 000.

V letošním roce klesal ve státě Rio de Janeiro počet vražd. Od začátku roku jich tu bylo spácháno 1784, tedy na 100 000 obyvatel připadlo 11 zavražděných. Podle statistik jde nicméně o nejnižší počet od roku 1991.

Úřady tento pokles přičítají strategii, která byla uvedena do praxe v roce 2008. Jejím cílem je snížit kriminalitu, zejména tu spojenou s drogami, na co nejnižší úroveň nejpozději do roku 2014, kdy bude Rio hostit světové mistrovství v kopané a o dva roky později letní olympijské hry.

Nejhorší statistiky má severovýchodní stát Alagoas s více než 59 vraždami na 100 000 obyvatel.

V Latinské Americe zaujímá Brazílie šesté místo v ukazatelích násilí. V čele je Venezuela a Kolumbie.

Reklama

Výběr článků

Načítám