Hlavní obsah

Buldozery zničily 20 000 želvích vajec na plážích Trinidadu

Kingston

Tisíce vajec kožatky velké zničila těžká technika na plážích karibského ostrova Trinidad. Oblast má přitom zřejmě nejhustší síť hnízdišť této mořské želvy na světě, upozornila v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kožatka velká

Článek

Úřady o víkendu poslaly buldozery vyhloubit koryto pro odklon řeky Grand Riviere, která ohrožovala jeden hotel. Paradoxně se v něm ubytovávají turisté, kteří sem přijíždějí z celého světa právě kvůli pozorování těchto ohrožených želv v době líhnutí.

Ochránci přírody, kteří monitorují želví populace, kritizovali dělníky za špatnou práci. Vyhloubili zbytečně široký pás na pláži významné želvími líhništi na severní pobřeží Trinidadu. Technika zničila na 20 000 vajec, ať už přímo nebo nepřímo - na pláž se po akci vydali supi a potulní psi, kteří zlikvidovali, co zůstalo po buldozerech.

"Chtělo se mi brečet," přiznal Sherwin Reyz z organizace na ochranu Grand Riviere. Pomáhal zachránit stovky líhnišť, která zázrakem přežila vyhrabání těžkou technikou.

Kožatky mohou dorůst až přes dva metry na délku, vážit až tunu a žít i sto let. Stejně jako jiné druhy želv se vracejí klást vejce na pláž, kde se samy vylíhly. Hnízdiště Grand Riviere mají ohrožené druhy v takové oblibě, že samice při vyhrabávání hnízda někdy nechtěně vyhrabou vejce jiných želv.

Udělali to pozdě a špatně, tvrdí hoteliér

Úřady k úpravám řečiště přistoupily po několikaměsíčním naléhání majitele hotelu Mt. Plaisir Estate, který ohrožovaly vody stále se měnícího toku řeky. Hoteliéra však provedení akce šokovalo. "Z nějakého důvodu hloubili na vzdáleném konci pláže, hrozně zasáhli do oblasti hnízdišť. Tomu mohli předejít, kdyby k tomu přistoupili rozumně. Udělali to ale pozdě a udělali to špatně," prohlásil italský hoteliér Piero Guerrini.

Podle Marca de Verteuila z ochranářské organizace Papa Bois byla část hnízd erodovaná říčními vodami už před víkendovou akcí. Ale vládní buldozery způsobily katastrofu. Technika zasáhla mnohem větší plochu, nežli mělo smysl. Nedrželi se postupu. Řízení selhalo."

Hnízdiště se zřejmě podaří obnovit za několik měsíců, ale zatím nebyl stanoven rozsah škod na vejcích, respektive nakolik bude zasažena populace kožatek. Tyto želvy kladou kolem 85 vajec v jedné snůšce, ale dospělosti se dožívá necelé jedno procento.

Vláda Trinidadu a Tobaga vyhlásila zákonnou ochranu mořských želv v roce 1966. Rostl nejen počet želv, ale také jejich ochránců, kteří pomáhali chránit tradiční hnízdiště. Ta jsou turistickou atrakcí a tím i zdrojem příjmů pro souostroví severně od břehů Venezuely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám