Hlavní obsah

V Mexiku se vrací do vedení staří vládci, prezidentem bude Nieto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México
Aktualizováno

Mexickým prezidentem byl v neděli zvolen Enrique Peňa Nieto, kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI), která se tak vrací po dvanáctileté přestávce k moci. PRI před tím vládla Mexiku 71 let a byla obviňována z korupce a autoritářství.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Enrique Peňa Nieto

Článek

Podle Federálního volebního institutu získal Peňa Nieto asi 38 hlasů, zatímco López Obrador, který kandidoval za koalici v čele se Stranou demokratické revoluce (PRD), o šest procent méně.

López Obrador zatím odmítl výsledky uznat. "Poslední slovo ještě nebylo řečeno," řekl svým příznivcům. Když před šesti lety těsně prohrál s nyní končícím prezidentem Felipem Calderónem, López Obrador výsledky zpochybnil a zahájil měsíce trvající protesty kvůli údajným podvodům. Také v posledních týdnech tvrdil, že předvolební kampaň byla poznamenána nekalými praktikami a vzbudil obavy, že opět vyvolá demonstrace.

Třetí skončila se ziskem asi 26 procent hlasů Josefina Vázquezová Motová, která kandidovala za konzervativní Stranu národní akce (PAN) odcházejícího prezidenta Calderóna. Doplatila na často barbarskou krvavou válku s drogovými kartely, do níž Calderón nasadil armádu a která si vyžádala na 55 000 životů.

Odmítá dohodu s drogovými kartely

Peňa Nieto v nedělním projevu prohlásil, že bude pokračovat v boji se zločinností s "novou strategií, která omezí násilí". Odmítl také tvrzení kritiků, že jeho strana bude usilovat o dohodu s jedním nebo více drogovými kartely. "Řeknu to jasně. Nebude žádná dohoda, žádné příměří s organizovaným zločinem," prohlásil.

Peňa Nieto také v kampani sliboval posílit ekonomický růst, otevřít státní ropný podnik Pemex zahraničním investicím, zlepšit vybírání daní a uvolnit trh práce.

Šance získat i parlament

Vedle hlavy státu se ve volbách rozhodovalo o novém složení parlamentu a Senátu. Voleni byli rovněž guvernéři šesti států a starosta mexické metropole.

Nietova Institucionální revoluční strana v Mexiku vládla většinu 20. století a nyní má šanci získat zpět moc, kterou ztratila před 12 lety, kdy ji voliči potrestali za korupci a autoritářský styl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám