Hlavní obsah

Požár v Coloradu se přes noc dvojnásobně rozšířil, 32 000 lidí je bez domova

Colorado Springs
Aktualizováno

Přes 32 000 obyvatel města Colorado Springs muselo opustit své domovy poté, co se k nim nebezpečně přiblížil ohromný požár porostu, který se nedaří zvládnout. Z původních 25 čtverečních kilometrů v úterý večer se přes noc rozšířil na 62 kilometrů čtverečních, uvedla agentura AP. Hnaly ho větry o rychlosti až sto kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Coloradu se vymykají kontroleVideo: Reuters

 
Článek

„Domy některých lidí už byly vypáleny do základů. Je to surrealistické,“ řekl guvernér John Hickkenlooper a dodal: „Bez pochyb je to vážné. Tak vážné, jak to jen být může.“

Foto: ČTK/AP

Požár porostu zasáhl dům u Colorada.

"Je to kritická situace. Na severozápadním okraji Colorado Springs hoří domy. V okolí jsme vyhlásili povinnou evakuaci," prohlásil mluvčí hasičů Rob Deyerberg. Podle jeho informací ale zatím požár nikoho neusmrtil.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Lidé odjíždějí z Colorado Springs.

V Coloradu zuří celkem sedm lesních požárů. Nejmohutnější se označuje jako High Park Fire, vzplál 9. června, doposud zasáhl přes 350 kilometrů čtverečních a zničil 257 staveb. Tento je ale ze dvou třetin pod kontrolou.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Vrtulník hasičů zasahuje u Colorado Springs.

Naopak požár v kaňonu Waldo se nebezpečně šíří a silné větry ho ženou k severozápadu města. Požár v lesním parku poblíž čtyřsettisícového Colorado Springs vypukl v sobotu.

Foto: ČTK/AP

Dým z požáru lesa u domu v Coloradu

Požár ohrožuje výcvikové středisko amerického letectva USAF, respektive jeho obytnou část. Veškeré lety byly do čtvrtka přerušeny a letiště slouží jen hasičům bojujícím s červeným kohoutem.

Komplikací je, že nadále mají panovat vedra, teploty do příštího týdne neklesnou pod 32 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám