Hlavní obsah

Lékaři odstranili nádor plodu v těle matky

Miami

Lékaři na Floridě jako první na světě operačně z lidského plodu v těle matky odstranili nádor. Stalo se tak již před dvěma lety, ale teprve nyní díky zprávě magazínu American Journal of Obstetrics and Gynecology vyšla tato skutečnost najevo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nádor u dnes dvouleté Leyny Gonzalesové objevili v 17. týdnu těhotenství její matky. Ta ho popsala jako bublinu vycházející z úst plodu. Nádor postupně narostl do velikosti meruňky.

Podle lékařů z nemocnice Jackson Memorial byla velmi malá šance, že by dítě mohlo žít, tamní medici takto vzácný druh nádor viděli za posledních 20 let teprve podruhé. Rozhodli se proto pro riskantní operaci, která se povedla. Leyna se narodila o pět měsíců později.

Matku Tammy Gonzalesová byla během zákroku pod narkózou. Lékaři jí nejprve jehličkou zárodečný vak chránící plod propíchli a následně laserem nádor ze rtu plodu odstranili. Operace trvala hodinu.

"Když tu věc konečně odstranili, bylo to jako by ze mě zvedli obrovskou tíhu, mohla jsem konečně vidět její obličej," popsala během čtvrteční tiskové konference v Miami s odstupem dvou let matka.

Leyna Mykaella Gonzalesová se narodila v říjnu 2010. Je naprosto zdravá a menší jizva na ústech je její jedinou památkou po nebezpečném nádoru. "Z toho, co víme, byla to první úspěšná operace ústního nádoru u plodu v děloze matky," uvedli podle serveru Guardian lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám