Hlavní obsah

Čtyři hodiny pekla: Závada uvěznila Airbus se 155 lidmi ve vzduchu

Las Vegas

Jako čtyři hodiny pekla popisují pasažéři konec letu Airbusu A320 z Las Vegas do New Yorku. Letoun společnosti JetBlue musel o víkendu kroužit čtyři hodiny, než se mohl vrátit na letiště. Kvůli selhání hydraulického systému byly obraty navíc velmi prudké. Závada se projevila krátce po startu, kdy se začalo ozývat velmi nepříjemné pískání.

Airbusu během letu vypověděla hydraulika

 
Článek

„Lidem se dělalo špatně. Někteří zvraceli a omdlévali,“ řekl listu New York Post jeden z pasažérů letu 194. Uznal zároveň, že posádka dělala, co mohla, aby cestující uklidnila. Nikdo hystericky nekřičel, ale na všech byl vidět strach a napětí.

Příčinou potíží byla mechanická závada, kdy podle pilota vypověděly najednou dva systémy hydrauliky. Podle Davida Learmounta ze serveru Flightglobal má Airbus celkem tři hydraulické systémy, proto i při výpadku některého z nich je schopen letu.

Popis dramatu pak podle Learmounta svědčí o tom, že piloti museli vypnout autopilota. V turbulencích nad letištěm pak bylo kroužení letadla zřejmě poměrně divoké.

Kroužení si pak vyžádala skutečnost, že letoun měl v nádržích hodně paliva a nemohl ho vypustit. Při nouzovém přistání s plnými nádržemi by rostlo riziko výbuchu pohonných hmot při příliš tvrdém dosednutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám