Hlavní obsah

Vězeňkyně v USA musela rodit v řetězech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalá vězeňkyně zažalovala vězeňskou správu v americkém státě Nevada za to, že ji údajně držela v řetězech během části porodu a nasadila jí je znovu deset minut poté, co porodila. Americký svaz pro občanské svobody (ACLU), který žalobu jejím jménem podal, obvinil správu z šokující lhostejnosti ke zjevným lékařským potřebám třicetileté Valerie Naborsové a jejího dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naborsová si odpykávala roční trest za to, že se snažila ukrást v lasvegaském kasinu žetony za 300 dolarů (6000 korun). Když začala loni v říjnu rodit, dozorci jí podle žaloby nasadili na kotníky pouta s řetězy přes protesty zdravotníků v záchrance, která ji převážela z vězení v Las Vegas do nemocnice.

Podle žaloby měla řetězy i v nemocnici, kde klopýtala, když se měla převléci do nemocničních šatů. Dozorci nakonec ustoupili a okovy jí sundali, ale když se převlékla, chtěli je opět nasadit. Sestry jim v tom ale zabránily. Dozorci se znovu údajně snažili jí je nasadit i na porodním sále.

Lékaři použili při porodu epidurální anestezii. "Kdyby se Valerie Naborsová snažila v té chvíli utéci, vstoupila by do dějin lékařství," uvádí žaloba.

Vězeňští strážci jí opět nasadili okovy deset minut poté, co porodila dceru. Kvůli tříslovému svalu, který si prý natáhla kvůli poutům, lékaři doporučili Naborsové fyzioterapii. I tu musela absolvovat v řetězech, tvrdí žaloba.

"Spoutat ženu během porodu a po něm je nelidské a porušuje to dnešní měřítka slušnosti," uvádí žaloba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám