Hlavní obsah

USA přestanou deportovat mladé imigranty

– Washington
Novinky,

USA změnily pozici vůči části ilegálních imigrantů. Ti, kteří se dostali do země jako děti, už nebudou deportováni. Imigranti ve věku od 16 do 30, kteří žijí v USA nepřetržitě pět let, dostanou možnost si požádat o pracovní povolení. Týkat by se to mělo asi 800 000 lidí, uvedla BBC.

Článek

Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová sdělila, že nařízení nabývá na okamžité platnosti. Uvedla přitom, že nařízení nevede k možnosti získat občanství, ale žadatelé splňující podmínky mohou získat dvouleté pracovní povolení, které půjde neomezeně prodlužovat.

Tuto možnost mají dostat mladí lidé v produktivním věku, kteří nepředstavují nebezpečí pro bezpečnost země.

Jedná se o lidi, kteří se dostali do USA, a ještě jim nebylo 16 let, musí ale být mladší třiceti let a žít v USA nejméně pět let nepřetržitě. Musejí chodit do školy, nebo mít ukončenou střední školu, anebo musí jít o armádní veterány. Nesmí mít záznam v trestním rejstříku.

Zákon má napomoci získat současnému prezidentovi Baracku Obamovi hlasy latinskoamerických voličů v podzimních prezidentských volbách. Očekává se, že republikáni nařízení napadnou, protože nebylo schvalováno v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám