Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová sdělila, že nařízení nabývá na okamžité platnosti. Uvedla přitom, že nařízení nevede k možnosti získat občanství, ale žadatelé splňující podmínky mohou získat dvouleté pracovní povolení, které půjde neomezeně prodlužovat.

Tuto možnost mají dostat mladí lidé v produktivním věku, kteří nepředstavují nebezpečí pro bezpečnost země.

Jedná se o lidi, kteří se dostali do USA, a ještě jim nebylo 16 let, musí ale být mladší třiceti let a žít v USA nejméně pět let nepřetržitě. Musejí chodit do školy, nebo mít ukončenou střední školu, anebo musí jít o armádní veterány. Nesmí mít záznam v trestním rejstříku.

Zákon má napomoci získat současnému prezidentovi Baracku Obamovi hlasy latinskoamerických voličů v podzimních prezidentských volbách. Očekává se, že republikáni nařízení napadnou, protože nebylo schvalováno v Kongresu.