Hlavní obsah

Supermoderní bezpilotní letoun se zřítil v Marylandu

Washington

V Marylandu havaroval v pondělí bezpilotní letoun amerického námořnictva MQ-4CGlobal Hawk (BAMS-D) používaný ke strategickému průzkumu. Jde o jeden z pěti strojů, které námořnictvo zakoupilo a testuje. Stroj se zřítil nedaleko města Salisbury, při pádu ale nikoho nezranil a na zemi nezpůsobil žádné škody, uvedl server CW.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpilotní letoun spadl v Marylandu Video: wboc.com

 
Článek

Stroj se zřítil po půlnoci poblíž ostrova Bloodsworth na břehu řeky Nanticoke, jen 30 kilometrů od základny US Navy Patuxent. Spadl do neobydlené bažinaté části. Pád potvrdil pilot stíhačky F/A -18 Hornet.

Letouny RQ-4 Global Hawk společnosti Northrop Grumman v ceně 176 miliónů dolarů za kus využívá americké letectvo k průzkumu a sledování. Stroj s rozpětím křídel 35 metrů a o hmotnosti 11,6 tuny vydrží ve vzduchu 30 hodin bez doplňování paliva a může létat ve výšce až 18 kilometrů.

RQ-4 Global Hawk patří k nejmodernějším americkým bezpilotním letadlům. Použit byl i při monitorování katastrofy jaderné elektrárny ve Fukušimě stejně jako nad Pákistánem.

RQ-4 Global Hawk patří k nejmodernějším americkým bezpilotním letadlům. Použit byl i při monitorování katastrofy jaderné elektrárny ve Fukušimě stejně jako nad Pákistánem.

Do výzbroje se je rozhodlo zařadit i námořnictvo, které hledá stroj s dlouhodobou výdrží pro průzkum a sledování. Firma Northrop Grumman proto vyvinula stroj MQ-4C.

Pozemní verze měla do roku 2015 plně nahradit slavná průzkumná letadla U-2, z nichž jedno bylo sestřeleno nad SSSR. K plné náhradě ale zatím nedošlo, protože se ukázalo, že je bezpilotní stroj mnohem dražší, než se čekalo, a má i vysoké provozní náklady, což je v době krize a úspor problém.

Stroj typu RQ-4 Global Hawk byl v pondělí na pravidelném letu, když s ním řídící středisko ztratilo kontakt. Stroj se poté zřítil do křovin poblíž Salisbury.

Podle amerického námořnictva jsou havárie tohoto typu bezpilotního letounu značně neobvyklé. Stroje se využívají od roku 2008 a od té doby nalétaly 5500 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám