Hlavní obsah

Do kampaně na prezidenta USA už tečou miliardy

Novinky, rei
Washington

Kampaň před volbami amerického prezidenta je tradičně také soubojem peněz. Do voleb zbývá ještě téměř půl roku, už teď je ale jasné, že v ní demokrat Barack Obama a republikán Mitt Romney utratí miliardy. Už teď v ní je přes 400 miliard dolarů a dá se očekávat, že další stamilióny do stranických fondů s vyostřujícím se bojem teprve přibydou. Kampaň nemá ze zákona žádné finanční limity.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Barack Obama na předvolebním shromáždění

Článek

Oba tábory ve čtvrtek odhalily, kolik jim příznivci a sponzoři darovali v květnu. Romney poprvé nashromáždil víc než Obama. Důvod je zjevný: Obama je celou dobu jasným kandidátem demokratů a peníze sbírá už několik měsíců, Romney si nominaci pojistil až po nedávných primárkách v Texasu, když dosáhl na kýžené minimum delegátských hlasů pro letní celonárodní kongres Republikánské strany, který ho formálně nominuje.

Foto: Profimedia.cz

Mitt Romney se v průzkumech dotáhl na Baracka Obamu a v květnu dostal od příznivců víc peněz.

Zatímco Obamovi v květnu příznivci poslali na účty 60 miliónů (víc než 1,2 miliardy korun), Romneymu hned 76 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun).

Romneyho tábor má tedy nyní na kampaň celkem 107 miliónů dolarů (přes 2,1 miliardy korun), Obamův už 300 miliónů (přes 6 miliard korun).

Drtivá většina (93 procent) peněz darovaných Romneymu v květnu pocházela od malých dárců - 250 dolarů nebo méně jich darovalo 297 000. U Obamy ale tvoří drobní dárci 98 procent sponzorů. V květnu jich bylo 572 000.

V pozadí je mnohem víc peněz

Údaje ovšem nezahrnují příspěvky nepřímo podporující kandidáty prostřednictvím tak zvaných Super PACs. Ačkoliv tyto politické akční výbory nemohou přímo financovat kampaň, bez omezení se mohou podílet na finanční podpoře institucí na ni nepřímo navázaných, například nadací, seminářů atd. Působení výborů povolil nejvyšší soud před dvěma lety.

Obamův tábor upozorňuje, že Romney má za sebou významnější Super PACs. Prezidentův volební stratég David Axelrod uvedl, že jen majitelé výrobní a investiční korporace Koch Industries už avizovali, že dají na projekty spojené s podporou Romneyho 400 miliónů dolarů (přes 8 miliard korun).

Prezidentské volby se v USA uskuteční v listopadu. Průzkumy ukazují, že boj to bude vyrovnaný, Romney se v nich na Obamu dotáhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám