Hlavní obsah

Kyberútoky na Írán nařídil Obama, tvrdí deník New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou sérii útoků vedených s pomocí počítačových virů proti íránskému jadernému programu nařídil podle listu New York Times americký prezident Barack Obama. A to i přesto, že vypuštěné počítačové programy se dostaly na internet a infikovaly i jiné systémy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Íránský jaderný program vyvolává především v USA a Izraeli vážné obavy, že se islámská republika snaží vyrobit jaderné zbraně. Proto se již několikrát během uplynulých let spekulovalo o vypuknutí války. Kyberútoky cílené na Írán se od počátku přisuzují Izraeli nebo USA. Nejmenovaní experti listu potvrdili, že na vývoji se podíleli odborníci obou zemí.

„Od prvních měsíců v úřadě nařídil Obama stále důmyslnější útoky proti počítačovým systémům, které řídí hlavní íránská zařízení na obohacování,“ napsal deník NYT. Projekt dostal jméno Olympijské hry a byl pokračováním úsilí prezidenta Bushe.

Mapování a zpomalování obohacování uranu

Zatímco první viry přenesené do uzavřeného systému v Natanzu patrně dvojími agenty na přenosné paměťové jednotce byly s to zobrazit elektronickou mapu laboratoře, vyspělejší Stuxnet, asi 50krát větší než běžné viry, už dokázal na příkaz íránské centrifugy zpomalovat.

USA teprve nedávno potvrdily, že vyvíjejí kybernetické zbraně, ale nikdy nepřipustily jejich použití. Proto když se předloni na internetu provalila existence Stuxnetu, začalo ukazování prstem, kdo za to může. Obama prý byl nervózní. Riskoval otevření nové „válečné“ dimenze.

Jeden z expertů měl prezidentovi na poradě říci, že vir se na webu choval stejně jako v íránských počítačích kvůli programové modifikaci vnesené Izraelci, napsal v chystané knize o Obamově tajné válce autor David Sanger.

Teď útočí Flame

Když se však Obamovi dostalo ujištění, že Stuxnet nehrozí kompromitací USA, dal příkaz k vystupňování kyberútoků. Do Natanzu zamířily další dva vyspělejší viry, které údajně vyřadily až pětinu z pěti tisíc íránských centrifug.

Pod stejný drobnohled se nyní dostal vir pojmenovaný Flame, umožňují špionážní funkce, který se rozšířil v zemích Blízkého východu. Zjistila ho ruská společnost Kaspersky Lab.

Podle listu NYT se ozývá volání, proč nepodniknout kyberútok také proti Severní Koreji nebo syrským vládním silám. Prezident nyní řeší dilema, jelikož jde o dvojsečnou zbraň. „Infrastruktura žádné země nezávisí tolik na počítačových systémech jako USA, a je jen otázkou času, než se stane terčem stejné zbraně, jakou tajně použily proti Íránu,“ uzavřel list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám