Hlavní obsah

Obama se omluvil za výraz "polské tábory smrti"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama se v dopise svému polskému kolegovi Bronislawu Komorowskému omluvil za to, že omylem hovořil o "polských táborech smrti". Tuto formulaci ke zděšení Poláků použil, když v úterý posmrtně předával Medaili svobody polskému odbojáři z druhé světové války Janu Karskému.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Lituji té chyby a souhlasím s tím, že tento okamžik je příležitostí postarat se o to, aby příští generace znaly pravdu," napsal Obama Komorowskému.

Poláci vždy protestují proti tomu, když se někde objeví výraz jako "polské koncentrační tábory" místo "nacistické koncentrační tábory na Němci okupovaném území Polska". [celá zpráva]

Obama v dopise Komorowskému přiznal, že žádné polské tábory smrti neexistovaly, a připomněl, že tábory v Osvětimi, Belžci nebo v Treblince "zřídil a provozoval nacistický režim". V koncentračních táborech umírali kromě Židů, kteří byli prvotním terčem smrtící nacistické mašinérie, i Poláci a příslušníci mnoha dalších evropských národů.

Komorowski Obamovu omluvu přijal a tím záležitost považuje za uzavřenou. Myslí si, že Polsko díky Obamovu omylu získalo důležitého spojence v boji proti těmto "zavádějícím, bolestným formulacím".

Po úterním incidentu s "polskými tábory smrti" se v Polsku ozvaly hlasy, aby používání tohoto výrazu bylo trestné. Podle deníku Rzeczpospolita chce parlamentní klub ultrakonzervativní strany Solidární Polsko předložit návrh zákona, který by zavedl tresty vězení za popírání nebo šíření nepravdy o zločinech nacismu a komunismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám