Hlavní obsah

Soukromá raketa vynesla do kosmu také ostatky asi 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Raketa Falcon 9 americké společnosti Space Exploration Technologies (SpaceX) vynesla na oběžnou dráhu nejen vesmírnou loď Dragon, ale také ostatky asi 300 lidí. V úterý o tom informoval server Space.com, podle kterého se tak do vesmíru dostaly například ostatky astronauta z programu Mercury Gordona Coopera nebo herce Jamese Doohana, který hrál Scottyho v seriálu Star Trek.

Foto: ČTK/AP

Start rakety Falcon 9 s modulem Dragon

Článek

SpaceX spolupracovala na vynesení ostatků do vesmíru s firmou Celestis, která nabízí tento druh "vesmírného pohřbu". Celestis umožňuje pozůstalým dopravit do kosmu "symbolickou část" ostatků, přičemž cena za vynesení jednoho gramu na oběžnou dráhu činí 2 995 dolarů (60 000 korun).

"Kontejner od Celestisu byl uložen ve druhém stupni rakety, ne v modulu Dragon," uvedla mluvčí SpaceX Gwynne Shotwellová.

Raketa Falcon 9 odstartovala z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě v úterý v 09:44 SELČ. [celá zpráva]

Její druhý stupeň se oddělil od Dragona devět minut a 49 vteřin po startu a nyní krouží kolem Země. Na oběžné dráze podle propočtů vydrží zhruba rok, než se zřítí do atmosféry a v ní shoří.

BEZ KOMENTÁŘE: Do vesmíru vzlétla první soukromá loďVideo: NASA

Dragon v současnosti míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Až se k ní přiblíží, měl by provést několik pokusných manévrů, včetně obletu stanice v malé vzdálenosti. Pokud bude vše fungovat podle plánu, posádka ISS modul zachytí pomocí robotické paže a připojí ho ke stanici. Dragon by se tak stal první soukromou vesmírnou lodí, která se s vesmírnou stanicí spojí.

Dragon dopraví na stanici asi půl tuny potravin, vody a vybavení. Zpět na Zemi se vrátí se 660 kilogramy materiálů z vědeckých pokusů a s dalším zařízením. ISS opustí 31. května a přistane v Tichém oceánu u pobřeží Kalifornie.

Pokud bude mise úspěšná, začne Dragon sloužit jako zásobovací loď pro ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám