Hlavní obsah

ČR plánuje podílet se i po válce na obnově afghánské armády, řekl Klaus

Chicago
Aktualizováno

Česká republika je připravena adekvátně se podílet na financování afghánské armády. Novinářům to v pondělí během summitu Severoatlantické aliance v Chicagu řekl prezident Václav Klaus. Podle něj bude jakákoliv další pomoc nižší než náklady na současnou českou vojenskou přítomnost v zemi.

Foto: ČTK/AP

Václav Klaus po příletu na summit NATO

Článek

O pomoc s financováním afghánské armády a policie požádaly spojence Spojené státy. Podle odhadů by celkově tato podpora měla činit asi čtyři miliardy dolarů ročně. Český podíl na pomoci by neměl být vysoký. Hovoří se o částce kolem jednoho miliónu dolarů (téměř 20 miliónů korun) ročně.

"Závazky budou podle hospodářských možností dotyčných států. My jsme se samozřejmě zavázali ke skromnému, ale přece jenom jistému příspěvku," řekl novinářům ministr zahraniční Karel Schwarzenberg. Konkrétnější být nechtěl s tím, že věc ještě musí projednat vláda.

Hlavní finanční zátěž ponesou USA. Z dalších velkých členů spojenecké koalice zatím podle informací z médií přislíbily po 100 miliónech dolarů Británie a Austrálie. Německo pak hodlá přispívat 200 milióny dolarů. Spojenci hodlají do konce roku 2014 postupně předávat moc v Afghánistánu místní silám, které ale potřebují náležitou výzbroj a výcvik.

Všichni účastníci chicagského summitu si podle Klause uvědomují, že by bylo nezodpovědné zemi ponechat vlastnímu osudu po 11 letech, kdy se tam vynaložily velké náklady i "obrovské lidské ztráty".

"Když britský premiér řekne, že Británie tam ztratila 400 vojáků, tak jsou si všichni vědomi, že je sice bezvadné skončit v roce 2014, ale je strašlivý úkol ještě zařídit, aby to skončení bylo možné a aby to nebylo de facto popřením všeho, co se tam odehrávalo do té doby," uvedl Klaus.

Afghánci zajistí bezpečnost za rok

Afghánistán vykročil k převzetí odpovědnosti za svou bezpečnost v roce 2013, řekl v Chicagu americký prezident Barack Obama v úvodu schůzky států Severoatlantické aliance a dalších zemí, které se podílejí na bojových operacích v Afghánistánu.

V příštím roce, tedy rok před plánovaným odchodem z Afghánistánu, by podle Obamy měli spojenci převzít pouze podpůrnou roli. Prezident konstatoval, že předání bezpečnostních úkolů afghánským složkám v roce 2013 je "dosažitelný úkol".

Reklama

Výběr článků

Načítám