Hlavní obsah

Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng přiletěl do USA

New York

Letadlo se slepým čínským disidentem Čchen Kuang-čchengem a s jeho rodinou v neděli přistálo na letišti v New Jersey. Informovala o tom agentura Reuters. Čína povolila Čchenovi legální odlet za účelem studia práv na Newyorské univerzitě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínského disidenta Čchena vítají v USAVideo: Reuters

 
Článek

Ukončila tak téměř měsíc trvající ságu, která si získala celosvětovou pozornost poté, co Čchen koncem dubna utekl po 19 měsících z domácího vězení a ukryl se na americkém velvyslanectví v Pekingu. Jeho případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi USA a Čínou. Spojené státy se snažily pro Čchena, který požádal o pomoc nejvyšší americké představitele, vyjednat odjezd do USA. Do poslední chvíle v sobotu ale nebylo jasné, zda Čchen skutečně odletí, protože na letišti čekal několik hodin na pas. Do Spojených států odcestoval s manželkou a dvěma dětmi.

Čtyřicetiletý právník-samouk Čchen popudil vládu v Pekingu, když brojil proti nuceným potratům a sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a nesouhlasil ani s vyvlastňováním majetků bez adekvátní náhrady. Za to byl v roce 2006 odsouzen do vězení, kde si odpykal čtyři roky. Poté byl převezen do domácího vězení.

Foto: US Embassy Beijing Press Office/Handout, Reuters

Čchen Kuang-čcheng

Státní bezpečnostní mašinérii zahanbil, když navzdory své slepotě 27. dubna utekl z domácího vězení střeženého opevněnými zdmi, hlídkami a kamerami a o den později bylo oznámeno, že je na americkém velvyslanectví, odkud byl později převezen do nemocnice, kde pobýval od 2. května. O dva dny později se obrátil telefonicky na americký Kongres se žádostí o pomoc s vycestováním do USA. Citlivý případ se řešil v době, kdy do Pekingu směřovala ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Čínské úřady sice oznámily, že Čchenovi umožnily legálně odjet, avšak zřejmě se mstí na jeho příbuzných a jeho domovskou vesnici Tung-š'-ku v provincii Šan-tung odřízly od světa. Synovec je obviněn z pokusu o vraždu, bratr byl několik dní vězněn, vyslýchán a přitom zbit.

Reklama

Výběr článků

Načítám