Hlavní obsah

Hispánců, černochů a Asiatů už se v USA rodí víc než bělochů

Novinky, rei
Washington

Běloši ve Spojených státech přestávají tvořit většinu. Skutečnost, o níž se léta na základě odhadů mluví, potvrdil ve čtvrtek oficiálně americký statistický úřad. Oznámil, že porodnost bělochů nehispánského původu poprvé poklesla pod 50 procent celkové porodnosti.

Foto: Profimedia.cz

Mladí běloši přestávají v USA tvořit většinu.

Článek

Porodnost bělochů tvořila poprvé v ročním mezidobí skončeném loni v červenci 49,6 procent. Nadpoloviční většinu tak poprvé v dějinách států tvořili nově narození Hispánci, černoši a Asiaté.

Historický obrat v zemi, kterou založili přistěhovalci z Evropy, byl ovšem dlouho avizován. Výrazem změn koneckonců bylo i zvolení kandidáta tmavé pleti Baracka Obamy do Bílého domu.

Běloši ještě nějaký čas zůstanou v USA většinou - v současnosti tvoří 63,4 procenta všech obyvatel -, i když tento primát už ztratili ve čtyřech státech, federálním distriktu (District of Columbia) i většině velkých měst včetně New Yorku, Las Vegas či Memphisu.

Pestřejší kultura a společnost s novými hrozbami

Etnické složení společnosti se ale bude dál postupně měnit, což přinese i kulturní i socioekonomické změny. „Je to významný bod zlomu,“ poznamenal pro list International Herald Tribune demograf při Brookingsově výzkumném ústavu William H. Frey s tím, že americká kultura se stává ještě globalizovanější a etnicky pestřejší.

Současně to ale přináší nová rizika, například generačního konfliktu mezi stárnoucími bělochy a mladou generací tvořenou zástupci ostatních etnik s jejich často nevyřešenými historickými traumaty a sentimenty. „Je otázkou, jak přetvořit společenskou smlouvu, když už si jednotlivé generace nejsou podobné,“ podotkl k tomu Marcelo Suarez-Orozco, který se na Newyorské univerzitě zabývá studiem imigrace.

Například v okrese Yuma ve státě Arizona tvoří běloši mladší 20 let pouze 18procentní menšinu, ovšem ve věkové kategorii nad 65 let jsou běloši zastoupeni ze 73 procent.

Změny v etnickém složení obyvatelstva Spojených států uspíšily v posledních třech desetiletích přistěhovalci, jichž většinu tvoří Hispánci, kteří jsou navíc v průměru mladší a mívají více dětí než běloši nehispánského původu. Počet nově narozených Hispánců v USA za desetiletí 2000 až 2010 byl vyšší než počet přistěhovalců z hispánských zemí. Etnické menšiny se tak v poslední dekádě podíleli na růstu populace USA z 92 procent.

Za zmíněné období do loňského července pak tvořili novorozenci hispánského původu 26 procent všech narozených. Nově narození černoši tvořili 15, Asiaté 4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám