Hlavní obsah

V Chile našli na pláži 2300 mrtvých mořských ptáků

Santiago de Chile

Přes 2300 uhynulých ptáků bylo nalezeno na pláži v centrální části Chile. Podle agentury AFP o tom informoval ředitel místního muzea přírodní historie, který obvinil rybáře, že ptáky chytají do sítí a nechávají je utopit.

Foto: Reuters

Uhynulí pelikáni v Peru

Článek

"Je to děsivá scéna. Jsou roztroušení na zhruba šesti kilometrech pláže kolem pobřežního města Santo Domingo," řekl rozhlasové stanici UCV ředitel muzea Héctor José Luis Britos. Těla ptáků byla nalezena na plážích mezi Cartagenou a Santo Domingem.

Většina uhynulých ptáků jsou buřňáci zavalití (Procellaria cinerea), ale jsou mezi nimi i pelikáni, terejové a kormoráni. Mnozí měli polámaná křídla a pohmožděniny na tělech. To jasně ukazuje, že se chytili do rybářských sítí.

Britos obvinil rybáře, že "nedělají nic", když se jim ptáci chytí do sítí a nechávají je "utopit, než je ze sítí vyprostí a hodí zpátky do moře".

Muzeum už podle něj pobídlo policii, aby zahájila vyšetřování. Normálně bývá na plážích nalezeno tak 15 až dvacet těl ptáků. Britos se obává, že počet mrtvých ptáků může být ještě značně vyšší.

Nedávno bylo asi 5000 mrtvých pelikánů a dalších ptáků nalezeno i na plážích sousedního Peru. Tam se dosud nezjistilo, co bylo příčinou úhynu. Spekulovalo se o neznámé nemoci, ale mohlo jít i o nedostatek potravy, protože kvůli jevu El Niňo značně poklesl počet sardelí v oceánech.  Ptáci ale uhynuli až na pláži nebo u ní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám