Hlavní obsah

Léky na bolest zabijí v USA víc lidí než kokain a heroin

Právo, Michal Mocek

Nadměrná konzumace „zabijáků bolesti“, jak se v angličtině říká analgetikům, má v USA na svědomí tisíce životů. Jen v roce 2008 se obětí těchto návykových opiátových látek stalo 14 800 lidí – více než počet amerických obětí heroinu a kokainu dohromady. Ukázalo to probíhající vyšetřování v Kongresu, zaměřené na výrobce těchto látek a skupiny podporující jejich spotřebu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Tyto skupiny přispěly k tomu, že jsme dospěli k epidemii, která agresivní podporou užívání opiátů zabila 100 000 lidí,“ komentoval probíhající šetření doktor Andrew Kolodny, předseda sdružení Lékaři pro odpovědné předepisování opiátů.

USA se tak staly zemí, kde se spotřebují čtyři pětiny všech prášků proti bolesti, které se ve světě vyrobí. Američané ročně spotřebují 110 tun těchto návykových látek, což znamená, že na jednoho připadá průměrně 64 pilulek.

Ztratil podnik i manželku

Počet předpisů na tyto léky se za posledních 10 let zvýšil šestinásobně. Podle BBC je to nejrychleji rostoucí drogová závislost v USA.

Jednou z obětí je šestatřicetiletý Rich Elassar. Zpočátku bral analgetikum Percocet, aby si o víkendech zlepšil náladu. Už za pár měsíců ale nedokázal svou závislost zvládat a pokusil se vyloupit banku, aby měl na léky peníze. Přišel tak o svůj podnik a manželku a navíc dostal tři roky vězení. Čtyřikrát se léčil a čtyřikrát znovu upadl do závislosti. Teď je už rok „čistý“.

Harald Levine, který má lékárnu na newyorském Long Islandu, byl dvakrát přepaden a oloupen závislákem, který hledal prášky na bolest. Od té doby lékárník podle BBC většinu z nich vyřadil ze své nabídky. „Stali jsme se společností poserů,“ kritizoval vysokou spotřebu léků na bolest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám