Hlavní obsah

Průlom: Na trh se chystají prášky proti HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silver Spring

Komise zdravotnických odborníků v USA doporučila ke schválení prodej vůbec prvních tablet, jež mají u zdravých lidí zabránit infekci virem HIV. Definitivní rozhodnutí ve věci má učinit do měsíce Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

O prodeji tablet Truvada by se mělo rozhodnout do měsíce.

Článek

Komise po jedenáct hodin trvající debatě v marylandském Silver Spring doporučila poměrem hlasů 19:3 k dennímu užívání tablety Truvada pro lidi, u nichž existuje zvýšené riziko nákazy HIV. Její stanovisko není pro úřad pro kontrolu léčiv závazné, FDA ho nicméně většinou následuje.

FDA už dříve povolila užívání tablet Truvada lidem, kteří jsou nakaženi HIV. Ačkoliv prášky mají i kritiky, předloňské studie prokázaly, že přípravek vyráběný kalifornskou firmou Gilead Sciences snížil riziko nákazy u zdravých partnerů osob nakažených HIV o 44 až 73 procent.

Odpůrci prodeje prášků se obávají zejména toho, že lidé díky nim získají falešný pocit bezpečí. Poukazují také na to, že existují i levnější formy prevence a podpora výroby a distribuce prášků je nákladná, kvůli čemuž by mohly finančně utrpět jiné projekty.

„Truvada se musí brát každý den, naprosto pravidelně. Moje zkušenost zdravotní sestry ale říká, že to se nestane. Za osm let mé praxe nebyl jediný pacient, o něhož jsem se starala, stoprocentně spolupracující,“ poukázala navíc před komisí zdravotnice Karen Haugheyová.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

FDA by měla o prodeji Truvady rozhodnout do 15. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám