Hlavní obsah

Střela pro evropský protiraketový štít prošla prvním testem

– Washington

První úspěšný test absolvovala ve středu raketa SM-3 Block IB společnosti Raytheon, která se má stát hlavní zbraní systému protiraketové obrany v Evropě. Oznámila to Agentura pro protiraketovou obranu (MDA), která je součástí Pentagonu. Je to už dvacátý test antirakety, ale první modernizované verze IB.

Střela pro evropský protiraketový štít prošla prvním testem

 
Článek

Antiraketa SM-3 byla vyvinuta pro odpalování z lodí v rámci systému Aegis. V Evropě se ale bude odpalovat ze země.

Při středečním testu byla z tichomořského ostrova Kauai na Havaji vypuštěna balistická raketa krátkého doletu. Když se dostala nad obzor, zaznamenal ji radar SPY-1 na křižníku USS Lake Erie. Po jejím zaměření byla odpálena antiraketa Standard Missile-3 Block IB. Ta je vylepšenou verzí střely SM-3 Block IA, která už je ve výzbroji. Bude ji možné opalovat nejen z lodí, ale i ze země.

„Raytheon dodal už více než 130 střel SM-3 Block IA. Rychleji a levněji, než bylo plánováno,“ Řekl viceprezident společnosti pro systém SM-3 Wes Cramer. „Jsme na cestě k dodávání SM-3 Block IB pro nasazení na moři i na zemi v roce 2015.“

"Podle prvních náznaků všechny komponenty fungovaly, jak měly," uvedla MDA k úvodnímu testu vylepšené verze.

V září byla zkouška SM-3 Block 1B neúspěšná, netrefila cíl. Tentokrát jej střela zničila svou kinetickou energií.

Štít v Evropě

O vybudování nového systému protiraketové obrany rozhodlo NATO na summitu v Lisabonu v roce 2010. Štít má podle aliance chránit Evropu před íránskými raketami. Rusko proti štítu protestuje kvůli přesvědčení, že je namířen proti němu.

Protiraketový štít v Evropě zahrnuje systémy umístěné na zemi i na lodích. Protirakety typu SM-3 IB mají být v roce 2015 rozmístěny v Rumunsku.  Letos jsou plánovány ještě dva testy nové verze střely. Pak se rozhodne o její výrobě, sdělil mluvčí MDA Richard Lehner agentuře Reuters.

Systém nyní čelí kritice kongresmanů, že při rozmístění v Evropě neuchrání území USA před balistickými střelami dlouhého doletu. Má nižší dostup, než původně vyvíjený mnohem nákladnější systém se střelami GBI. Američané proto chtějí, aby se Evropa více podílela na nákladech. Test před chicagským summitem NATO měl rozptýlit rostoucí pochybnosti o efektivitě střely.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám