Hlavní obsah

Kubánský disident chtěl na české velvyslanectví, policie ho zatkla

Havana

Kubánská policie ve středu zadržela jednačtyřicetiletého disidenta Josého Daniela Ferrera, když šel na českou ambasádu. S odvoláním na kubánské opoziční kruhy to oznámila agentura AFP. České velvyslanectví v Havaně událost potvrdilo, ovšem nepředpokládá, že Ferrerovo zatčení souvisí s cestou na ambasádu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

AFP uvedla, že Ferrer chtěl na českém úřadě využít připojení k internetu. Zahraniční zastupitelství takto podle agentury využívá řada disidentů, protože internetové připojení je jinak na Kubě málo dostupné a navíc drahé.

Zástupkyně českého velvyslance v Havaně Petra Jecinová ale uvedla jiný důvod pro disidentovu cestu na ambasádu. "Měl tady s námi schůzku, ale na tu nedorazil," uvedla. Český úřad se podle ní dozvěděl o zatčení Ferrera z tiskových agentur. "Nemáme ale bližší zprávy jak a kde se to stalo," řekla Jecinová.

"Nepředpokládáme, že jeho zadržení má nějakou souvislost s námi," uvedla dále Jecinová. Připomněla, že Ferrer byl v minulosti už zadržen vícekrát.

Ferrer strávil za protirežimní činnost ve vězení osm let. Propuštěn byl loni, ale 2. dubna ho policie znovu zatkla za narušování veřejného pořádku. Z vězení se dostal koncem dubna.

Kubánská opozice důvod Ferrerova zatčení neupřesnila. Kubánské úřady o zadržení disidenta vůbec neinformovaly.

Ferrer působí v Santiagu de Cuba vzdáleném asi 900 kilometrů jihovýchodně od Havany. Do kubánské metropole přijel, aby se setkal s předákem opoziční Komise pro lidská práva a usmíření (CCDHRN) Elizardem Sánchezem.

Sánchez vyjádřil přesvědčení, že Ferrer se v Havaně ničeho nedopustil a že ho policie zadržela svévolně. Opoziční předák očekává, že úřady nyní odvezou Ferrera zpět do Santiaga de Cuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám